Konstruktivt om frostsikring

Vi er svært fornøyd med at ekspertgruppen som har vurdert frostsikring av nye veier, nå ber Statens vegvesen om å skjerpe regelverket. Prosjekteringsfeil, mangler ved byggingen og underdimensjonert drenering blir pekt på som årsaker for telehiv på enkeltpunkter på tre nye veier sist vinter. Byggeindustrien tok tidlig tak i dette, og vi føler at denne saken nå tas med stort alvor.

Veibygging er en kunst. Vi har vært svært opptatt av at den kunnskapen som ligger både hos vegvesenet og i byggenæringen blir videreført.

I de siste årene har mange erfarne veibyggere sluttet. Mange er blitt pensjonister. Frost i jord-problematikken var lenge ikke påaktet på grunn av milde vintre, men etter at kulden har kommet tilbake, har vi sett mange problemer på nye veistreknigner. Dette skulle vi for all del ha unngått.

Vi har også sett tilsvarende problemer med flom og dårlig drenering. Nå er det viktig at vi får regler som er til å forstå. Det er også viktig at vegvesenet og entreprenørene har kontrollrutiner slik at man hele tiden har skikkelig kontroll med hva som gjøres. Ellers må alle skjerpe seg – og det er viktig at man innhenter den kompetansen som er nødvendig for å bygge vei. Dessverre ser vi også en del prosjekteringsfeil i tillegg til utførelsesfeil.

Med dagens moderne prosjekteringsverktøy og utstyr ellers burde vi ha unngått de problemene vi nå ser alt for mange av.

Dette bør også være et varsku for dem som utdanner nye ingeniører.