Legger Vestlandets største sedumtak

Hage.no har vært på taket til det nye Ikea-bygget i Bergen og sett hvordan 22.000 kvadratmeter sedumplanter legges. (Bildekarusell)

Jan Dalen i Grasrota AS forteller at sedum (bergknapp) isolerer mot varme og kulde.

– Sedumtak er også pent å se på, det dobler levetiden på takfolien og det binder svevestøv.

Tar ett år å dyrke
Grasrota produserer matter med sedum på sitt anlegg i Sandnes. Det tar ett år fra frø sås i en blanding av sand og jord til mattene kan skjæres ut og fraktes til byggeplass. Da er mattene cirka tre cm tykke.

Sanden og jorden ligger på plastnetting, slik at mattene blir stabile. Grasrota bruker frø fra 7-8 ulike typer bergknapp, noe som gir fargespill på taket. Blomstene er gule, rosa og hvite. Bladverket går over i rødbrune og røde «høstfarger» ved tørke eller kulde og om høsten. Taket kan i perioder fremstå som helt rødt.

Legger tre trailerlass daglig
Sedum-mattene fraktes fra Sandens til Bergen på cirka 50 semitrailere. For tiden kommer det to eller tre trailere med matter daglig. Mattene legges på en dreneringsmatte som ligger rett på takfolien. Før dreneringsmattene rulles ut må takfolien kostes for småstein og annet som kan gi hull i folien.

Det legges grus rundt sluk og tekniske installasjoner for å sikre god drenering. Jan Dalen sier at sedumtaket bør gjødsles med langtidsvirkende gjødsel om våren.

Levetid på 50 år
Johnny Heggertveit i Ikea sier at Grasrota har ansvar for vedlikehold i de tre første årene. – Vi håper at sedumtaket varer like lenge som bygget. Med riktig stell kan det vare i 50 år.

Les mer om det gigantiske plantetaket her.