Har du sikret hytta mot frostskader?

I løpet av kort tid kommer det første snøfallet og med det kulda. Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) advarer hytteeierne mot frost- og vannskader nå som det er kaldere vær i vente.

 – De viktigste rådene for å unngå vannskader i hytter, er å ha tilstrekkelig med varme, stenge hovedstoppekranen ved fravær og tappe ut vann i rør, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i FNO.

Med enkle styringssystemer som for eksempel HyttaMi er det også mulig å temperaturovervåke hytta via Internett og unngå store frost- og vannskader.

– Vi opplever stor interesse for styringssystemet, sier daglig leder Torfinn S. Schiefloe i DEFA Services. – Før var komforten med å komme til oppvarmet hytte den viktigste årsaken til at hytteeierne valgte vår løsning. Nå er det primære sikring av verdier og strømsparing, påpeker han.

Fortsatt for mange vannskader
Etter 1.halvår av 2011 ble det meldt om 3235 vannskader i norske hytter. Det er en nedgang på 39 prosent sammenlignet med ekstremåret 2010, men likevel dobbelt så mange som i 2009. Tendensen er at tallet på vannskader har økt kraftig de siste årene.

– Hvis vann får stå lenge i en hytte uten av noen oppdager det, kan hytta få svært store skader. Det finnes eksempler på folk som har gledet seg til en flott hyttehelg på fjellet, men som i stedet har blitt møtt av en skøytebane i stua, påpeker Neverdal.

Erstatningsutbetalinger
Gjensidige har til nå i år alene behandlet over 1 000 frostskader på hytter. – Etter solide avkortninger oversteg erstatningsutbetalingene 20 millioner kroner. Mange fikk avkortet erstatningsbeløp på grunn av manglende oppvarming eller åpen stoppkran, sier direktør Oppgjør Arne O. Skaug i Gjensidige. Han kan fortelle at den reelle verdien derfor er på mellom 40-50 millioner kroner.

Betydelig rabatt
Manglende frostsikring er hovedårsaken til de store skadene. Mange har kommet til stålis på hyttegulvet og fått deler av bygget ødelagt. For å unngå slike hendelser har flere hytteeiere installert løsningen HyttaMi fra DEFA Services med varmestyring, ”rør-i-rør” system, alarm og frostsikring.

– Installasjon av slike systemer i tillegg til vannstoppventil, gir 22 prosent rabatt på forsikringspremien. Normalt skal dette gi en nedbetaling av systemet på 3-5 år. Flere har også inkludert brannalarm i samme løsning. Selv om det er montert varmestyring og alarm er det en fordel å ha noen i nærheten som kan rykke ut hvis det oppstår uforutsette hendelser, sier Skaug, som er spesielt opptatt av å stenge vannet. – Det er den sikreste måten å unngå vannskader på.

Sikkerhetsforskrift
– Hytter/fritidsboliger benyttes normalt i helger og ferier. Sikkerhetsforskriften for slike eiendommer krever at anlegget tappes for vann og hovedstoppekranen stenges når de forlates i mer enn tre døgn. Den gjelder hele året men er spesielt viktig om høsten/vinteren. Dersom stoppekranen står åpen, hytta forlates uten oppvarming og det oppstår frostskader, utbetales ikke erstatning, sier Skaug. – Det er ytterst få kunder som leser betingelsene i forsikringsavtalen. Når vi viser til sikkerhetsforskriftene kommer det overraskende på mange.

Fryser ned hytta
Professor Sturla Eik-Nes ved St. Olav Hospital i Trondheim har installert HyttaMi som sikkerhet mot frostskader på sin hytte i Oppdal.

– I tiden november til januar er vi ikke der. Da lar jeg den ”fryse ned”, og benytter kun varme til frostsikring av to baderom. Det er avgjørende at temperaturen er over 0 grader. Fryser rørene kan det medføre vannlekkasje og oversvømmelse. Når temperaturen faller til +1 grad slås varmekabelen på. Uten denne løsningen hadde alternativet vært påslåtte panelovner deler av året for å holde temperaturen over frysepunktet, sier han.

Styring over internet
– Hvor som helst i verden kan jeg logge meg på og overvåke eller styre hyttetemperaturen, forteller Eik-Nes. Han har installert 11 styringsenheter i tre bygninger som kommuniserer trådløst med sentralenheten i hovedhytta. – I den tiden av året vi bruker hytta, har jeg sparetemperatur på 5 grader i kjøkken, stue og bad.

Strømbrudd
– En sentralenhet er utstyrt med batteri-back-up som overtar hvis nettspenningen forsvinner. I så tilfelle mottar jeg status på sms og e-post, sier Eik-Nes. Han forteller at batteripakken har en levetid på to til tre dager. – Dermed kan jeg overvåke temperaturen og aksjonere før vannet fryser.