BNL ønsker Helsebygg

- Hårreisende praksis ved helseforetakene, sier Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i BNL.

Han mener praksis fra helseforetakene koster samfunnet dyrt og gir dårligere sykehus.

- Når styret i helseforetaket i realiteten har bestemt utbyggingsalternativet før de får den faglige anbefalingen på bordet, så er det som om legen skulle operert pasienten uten å stille diagnose, sier Audun Lågøyr

Han mener helseforetakene har verktøy til å fatte samfunnsøkonomisk kloke beslutninger, men at det skorter på vilje til å følge veiledere som det offentlige selv har utarbeidet.

- Rapporten fra Riksrevisjonen er nedslående lesning. Tidligfaseplanlegging er avgjørende for å sikre kvalitet og kostnadskontroll på byggeprosjekt. Svikt i denne fasen koster samfunnet store summer, samtidig som man ikke lærer av tidligere feil, sier Lågøyr

Han mener at det bør bli opprettet et Helsebygg etter modell av Statsbygg.

- St Olavs hospital er et eksempel på hvordan det kan gjøres. Imidlertid virker helseforetakene totalt uinteressert, når vi spør om de vil trekke veksler på erfaringene som er gjort i Trondheim. Det burde vært etablert en egen byggherreorganisasjon for helseforetakene og fratatt dagens styrer dette ansvaret. BNL oppfordrer Regjeringen innstendig å vurdere etableringen av ”Helsebygg”, etter modell av Statsbygg, sier Audun Lågøyr.

Les også artikkel "Vil ha Helsebygg Norge" fra Byggeindustrien 12/2010. Artikkelen omtaler en forskningsrapport som anbefaler den nye organiseringen.