Kraftig refs fra Riksrevisoren

I dag ble det lagt frem to viktige rapporter fra Riksrevisoren. Den ene gjaldt vedlikehold og sikring av kirkebygg. Den andre omhandler eiendomsforvaltningen i helseforetakene. Begge rapportene er sterkt kritisk til dagens tilstand. Vi velger å kalle deler av dette innholdet for full slakt av dagens praksis. Dette er rapporter som alle ansvarlige både i byråkrati og i politikk, må ta med stort alvor.

Det faktiske valget av utbyggingsalternativ skjer i stor grad før utredningene og analysene av de alternative løsnings-forslagene foreligger. Andre alternativer enn det foretrukne blir ikke utredet til samme detaljeringsgrad. - Beslutningsgrunnlaget for nye sykehusbygg er ikke godt nok til å sikre at de best mulige utbyggingsalternativene blir valgt, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

De to rapportene ble i dag lagt frem av Berthe Blakstedt (kirke) og Sven Antonsen (helse). Begge ga en meget god og sterk fremstilling av saken. Vi tror at dette er en sak som i alle høyeste grad også bør interessere alle i byggenæringen som jobber med disse spørsmålene. Vi har lagt ut de aktuelle pressemeldingene. Vi vil også følge dette opp redaksjonelt i Byggeindustrien.

Riksrevisjonen har avdekket alvorlige mangler både i planlegging og gjennomføring av prosjekter på begge områdene. Kosmo som selv er bygningsmann, pekte på betydningen av det jevne vedlikeholdet. Utsetter man vedlikeholdet utsetter man også kostnadene. Problemet er at manglende vedlikehold kan føre til at kostnadene blir langt større. Dette er selvfølgeligheter for alle i byggenæringen, men det synes ikke å være det for dem som har ansvaret for byggene.

Rapporten om helseforetakene viser også med all mulig tydelighet den håpløsheten mange ansvarlige for drift og vedlikehold på sykehusene er i. De kjemper en daglig kamp for å få gjort helt nødvendige vedlikeholdsoppgaver. Men de får ikke penger. Vedlikehold er ikke prioritert.

Rapporten viser at hele beslutningsgrunnlaget for nye prosjekter er galt.