Gladmelding fra sentralbankene førte til børsopptur

Torsdag ble en oppturens dag på Oslo Børs etter gladmelding fra sentralbankene. Ved stengetid hadde hovedindeksen steget med 2,3 prosent til 365,73 poeng.

Torsdag var en gladdag på Oslo Børs og de andre europeiske børsene. Etter at sentralbankene i USA, eurosonen, Storbritannia, Japan og Sveits kom med melding om at de går sammen om tiltak som skal gi økt dollarlikviditet i pengemarkedene, spratt børsene oppover, melder DN.no.

Dollartilførselen vil skje gjennom auksjoner og lånene vil vare i rundt tre måneder, slik at mottakerne er sikret likviditet ut året.

Solid opptur

Meldingen førte til 2,3 prosent opptur på Oslo Børs, Frankfurt-børsen steg med 3,2 prosent, FTSE 100-indeksen i London gikk opp 2,1 prosent og CAC 40-indeksen i Paris steg 3,3 prosent.

Torsdagen ble dermed en svært flott dag for mange av selskapene på Oslo Børs. Statoil gikk opp 2,2 prosent, Orkla var opp 3,3 prosent, PGS steg 5,2 prosent og Aker Solutions gikk opp 2,5 prosent. Dagens vinner var imidlertid bank- og forsikringsselskapet Storebrand, som gikk opp hele 8,7 prosent.

Gladdag for bankene

Men også finanskonsernet DnB NOR hadde en god dag på Oslo Børs torsdag. Selskapet var dagens tredje mest omsatte, og gikk opp 3,7 prosent.

– DnB Nor stiger sammen med resten av den europeiske banksektoren. Aksjen fikk en «boost» da det ble annonsert at de store sentralbankene går sammen om nye tiltak, sier sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities til E24.

Men for solenergiselskapet Rec gikk det ikke like bra. Med en nedgang på 12,3 prosent, endte de opp som dagens taper på Oslo Børs. Nedgangen skjedde ifølge E24 etter at Statoil onsdag meldte at de vil selge seg ut av selskapet.

Oljeprisen steg også torsdag. Et fat nordsjøolje koster nå 112,33 dollar fatet, mens prisen på amerikansk lettolje ligger på 89,82 dollar fatet.