Dansen rundt ordførerkjedene

Det forhandles nå langt ut i de små timer i bygd og by for å finne ut hvem som skal få ordførervervet (og kjedet rundt halsen) og alle andre politiske verv og bein i kommuner og fylker. Det er satt i gang et stort spill. Vi vil opplagt se mange pussige og interessante konstellasjoner.

Vi skal heller ikke se bort fra at det nå legges føringer for det store slaget som skal stå om Storting og Regjering om to år.

I tillegg til de tradisjonelle politiske partiene, finnes det rundt om også en rekke bygdelister og lister for litt av hvert. I Bergen er det en egen liste for Byluft for å nevne en slik liste. I noen kommuner og fylker sitter det representanter fra disse småpartiene” på vippen. De får nå en makt som er hinsides det velgergrunnlaget de har. Vi har sperregrenser for Stortingsvalg. Det burde vi også hatt for lokalvalgene.

Ellers er det en del pussige valgresultat. Mange steder har vi sett dramatisk tilbakeslag for flere av de store partiene. Det skyldes i hovedsak indre splid og uenighet i lokalpartiene. Vi har også sett at enkelte små partier har steget til de store høyder. Årsaken kan være at de har en stor og samlende ordførerkandidat. I kommunene betyr personene mye.

Det kan også være saker som har splittet. Sykehus-saken – spesielt på Vestlandet - er en bitter pille for mange kommunepolitikere. Noen har tjent på denne saken, men sannelig er det også mange som har tapt.

Av dagens telegrammer kan vi nevne noen resultater etter forhandlingene .

• Tidligere landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) blir ny fylkesordfører i Telemark.

• Uklart i Oslo

Et rent Høyre-byråd vil ikke være et spiselig kompromiss for de fire partiene på borgerlig side i Oslo, mener Fremskrittspartiet.

• Avklaring i Trondheim

De rødgrønne i Trondheim får Kristelig Folkeparti med på laget. Det nye sentrum-venstresamarbeidet kan få følger på riksplan, tror lokale partiledere.

• Frp ut av byrådet i Bergen?

To små partier som ser ut til å få en representant hver, Miljøpartiet og Byluftslisten, har sagt de vil støtte et byråd uten Frp. Det samme vil Senterpartiets ene representant gjøre, meldte bt.no onsdag.

• Ellers går det mot en uravstemning i SV for å velge ny leder. Det skal bli litt av en Idol-konkurranse.