Statsbygg kjøpte kommandantboligen

Statsbygg har på anmodning fra Kunnskapsdepartementet kjøpt kommandantboligen på Falstad i Levanger i Nord-Trøndelag

For Falstadsenteret, som er et minnested og senter for menneskerettigheter, er det av stor betydning at kommandantboligen nå blir en del av senteret.

Prisen for kommandantboligen er 3 150 000 kroner. Overtakelsen skjer med forbehold om at eiendommen kan bruksendres fra bolig til offentlig tjenesteyting. Statsbygg vil ventelig overta eiendommen før jul.

- Dette er et viktig kjøp. Nå blir Falstad et mer komplett krigskulturminne. Det ble tatt mange beslutninger i dette huset som fikk konsekvenser for fangene på Falstad, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Kommandantboligen på Falstad var en del av leirkomplekset under andre verdenskrig og ble oppført av fanger i 1943-1944. I kommandantboligen ble det i krigsårene sannsynligvis tatt en rekke beslutninger med betydelige konsekvenser for fangenes livsvilkår på Falstad. Som et kulturminne er bygningen unik og av stor viktighet og bidrar til helheten i det kulturminnet som Falstad utgjør. For Falstadsenteret er det av stor betydning at kommandantboligen blir en del av minnelandskapet. Boligen er en sentral del av Falstadlandskapet og representerer en viktig del av vår nasjonale krigskulturarv. Eiendommen vil komplettere det som allerede i dag eies av Statsbygg og leies av Falstadsenteret.

Kommandantboligen er renovert til bolig, og hovedetasjen tenkes nå brukt til grupperom, forelesninger og overnatting. Kjelleren er original fra krigstiden, og der er det en bierstube og en bowlingbane. Her tenker Falstadsenteret å lage en utstilling som viser hvordan SS-regimet i Norge var.

Stiftelsen Falstadsenteret ble etablert i 2000. Senteret driver et opplærings- og dokumentasjonssenter om fangehistorie fra andre verdenskrig, og fremmer kunnskap om demokrati, humanitær folkerett og menneskerettigheter. Senteret flyttet inn i Falstadbygningen i 2006.

Les mer om senteret på falstadsenteret.no.