Kan gå mot samling av industrien i BNL

Treindustrien utreder for tiden et tettere industrisamarbeid i BNL-familien. Dette kan resultere i en sammenslåing av de tre bransjeorganisasjonene på industrileddet.

Generalforsamlingen til Treindustrien har vedtatt på sin generalforsamling at bransjeorganisasjonen på fritt grunnlag skal drøfte sin organisasjonsmessige tilknytning til BNL/NHO-systemet. Et utvalg bestående av styreleder Arve Ulfsbøl fra Eidskog Stangeskogene, Morten Kristiansen fra Moelven og Reidar Bergene Holm fra Bergene Holm skal legge frem en utredning på vårparten. Denne skal så forelegges styret for kommentar. Utredningen sammen med styrets kommentar skal så legges frem på generalforsamlingen på forsommeren neste år.

– Å gå ut av NHO er ikke tema hos oss. Det er derfor snakk om å utrede om vi skal fortsette som selvstendig bransjeorganisasjon slik vi vedtok da BNL ble opprettet, eller om vi skal slå oss sammen med andre. Men i generalforsamlingens vedtak er det presisert at utredningen skal skje på helt fritt grunnlag, og det er hensiksmessigheten og formålstjenligheten i dagens organisering som skal vurderes, kommenterer daglig leder i Treindustrien Knut Einar Fjulsrud som er sekretær for utvalget.

Innenfor BNL er bedrifter som driver med byggevareproduksjon som hovedbeskjeftigelse i dag spredd på tre bransjeorganisasjoner. Foruten Trevareindustrien, er det Byggevareindustriens Forening og Norsk Trevare som nylig har endret navn fra Norske Trevarefabrikkers Landsforbund.

– Byggevareindustrien og Norsk Trevare er åpenbart de som står oss nærmest i BNL. Fra vårt ståsted kan en sammenslåing av alle disse foreningene være en av mange løsninger som vi ønsker å drøfte på fritt grunnlag. Men her der det jo snakk om løsninger som autonome bransjeorganisasjoner må ta stilling til, og vi vet i dag ikke hva de øvrige industriforeningene mener om et eventuelt nærmere samarbeid, fremholder Fjulsrud.

– Internt har det i den senere tid vært en klar revitalisering av kontakten mellom BNL og bransjeorganisasjonene innen industri. Hensikten har vært å få saker som er typiske for industrien på dagsorden, og responsen har bare vært positiv, legger han til.

Fjulsrud opplyser at umiddelbart etter generalforsamlingen ble BNL samt Byggevareindustrien og Norsk Trevare informert om vedtaket. Dessuten er det jevnlig kontakt både mot BNL og representanter for andre byggevareproduserende bransjer da styreformannen til Trevareindustrien i sitter i BNLs styre.

– Foreløpig er vi bare i utredningsfasen, og vi skal ha nok et møte i utvalget før vi er klare for å snakke med de andre som del av utredningsarbeidet, sier han.

– En felles sammenslått bransjeforening innen norsk byggevareindustri vil kunne bli en tung og slagkraftig aktør?

– Dette er et argument som både vi og våre kolleger må vurdere om er tungtveiende nok til at det skal få konsekvenser for organisasjonsstrukturen i BNL, kommenterer Fjulsrud som igjen presiserer at det ikke på noen måte er foretatt noen konklusjoner og at arbeidet er en prosess.

Treindustrien organiserer 92 bedrifter innen sagbruk, høvlerier, limtrefabrikker, impregneringsverk og annen trebasert industri. Medlemmene representerer om lag 90 prosent av Norges samlede produksjon av trelast.

Bransjeforeningen flyttet i 2002 ut av BNL-samlokaliseringen på Majorstuen til Sintef Byggforsk på Gaustad/Blindern. Begrunnelsen var blant annet nærheten til bransjeforskningsinstituttet og treinformasjonsorganet Trefokus.