Høyre mistet oppslutning i e-valgkommunene

Høyre tapte terreng i de ti forsøkskommunene som gjennomførte e-valg. KrF og Sp gikk fram.

Fakta om e-valgresultatet

* Slik endte valget i de ti e-valgkommunene. Forskjell fra de elektroniske forhåndsstemmene i parentes:

Rødt: 3,3 prosent (+ 0,8)

SV: 4,1 prosent (-0,5)

Arbeiderpartiet: 28,6 prosent (+ 0,2)

Senterpartiet: 7,3 prosent (+2,1)

Venstre: 5,1 prosent (+0,1)

Kristelig Folkeparti: 8,1 prosent (+2,8)

Høyre: 23,6 prosent (-4,1)

Fremskrittspartiet: 20,6 prosent (+0,3)

 

Navarsete skal finne ut hvorfor sofavelgerne vant

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) skal finne ut hvorfor 1,4 millioner velgere lot være å bruke stemmeretten under kommunevalget.

Regjeringen oppfordret innstendig alle til å bruke stemmeretten etter Utøya-massakren. Men når valgresultatet nå er klart, viser det seg at 1,4 millioner velgere, eller 36,4 prosent av alle som har stemmerett i Norge, valgte sofakroken.

– Jeg er skuffet over at det ikke er høyere valgdeltakelse. Jeg hadde håpet den ville bli atskillig høyere med det bakteppet valget hadde og med den sterke oppslutningen om demokrati og politikk som vi følte ute under valgkampen, sier Navarsete til Aftenposten.

Hun varsler nå gjennomgang av hvorfor så mange ikke stemte.

– Vi må stille oss spørsmål ved hvorfor vi ikke greier å engasjere flere i lokalsamfunnet når vi vet hvor viktig valgresultatet er for kommunene. Jeg vil nå gjennomføre en undersøkelse fra departementets side hvor vi ser på hva som kjennetegner kommuner som har høy og lav valgdeltakelse, sier Navarsete.

For første gang kunne velgere i ti kommuner gi en elektronisk forhåndsstemme hjemmefra via PC-en. Forsøksordningen har som mål å øke valgoppslutningen, men har vært omstridt.

En gjennomgang NTB har gjort viser at det ikke er stor forskjell mellom de elektroniske forhåndsstemmene og stemmene som ble avgitt i valglokalet.

KrF økte

Unntaket er Høyre, som fikk 4 prosentpoeng lavere oppslutning på valgdagen enn i e-valget. Kristelig Folkeparti økte sin oppslutning med 2,8 prosentpoeng fra e-valgstemmene til valgdagen. Senterpartiet gikk også fram med 2,1 prosentpoeng, mens Frp kan notere seg for en liten framgang på 0,3 prosentpoeng.

Ap holdt inn

Meningsmålinger over hele landet ga i valgkampen økt oppslutning til Arbeiderpartiet. Dette ble av mange tolket som en sympatibølge etter 22. juli. I e-valgkommunene holdt i så fall sympatibølgen helt inn til valgdagen. Forhåndsstemmene ga en oppslutning på 28,3 prosent til Ap. På valgdagen økte oppslutningen med 0,2 prosentpoeng.

I de ni kommunene SV stilte liste gikk partiet tilbake med 0,5 prosentpoeng fra forhåndsstemmer til valgdagen. Rødt økte sin oppslutning i åtte kommuner med 0,8 prosentpoeng fra e-valget til valgdagen, mens Venstre sto nesten stille og økte med 0,1 prosentpoeng.

De ti kommunene som har vært med i forsøket er: Bodø, Bremanger, Hammerfest, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn og Ålesund. (©NTB)