Avfallsanlegg må stenge i Elverum

Klif opprettholder vedtaket til Fylkesmannen i Hedmark om å trekke tillatelsen Hera Vekst AS har til drift av et behandlingsanlegg for avfall i Elverum.

Vesentlige mislighold av kravene i tillatelsen har resultert i en uholdbar luktsituasjon for byens befolkning. Anlegget må stenge innen neste sommer.

Fylkesmannen i Hedmark trakk tidligere i år tilbake tillatelsen fordi Hera Vekst AS ikke har vært i stand til å overholde kravene om at luktsituasjonen skal bli vesentlig forbedret. Vedtaket ble påklaget. Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) opprettholder Fylkesmannens vedtak.

Vedvarende og vesentlige brudd på vilkår

Hera Vekst AS

Hera Vekst AS fikk i 2004 tillatelse av Fylkesmannen i Hedmark til drift av avfallsbehandlingsanlegget på Hornmoen i Elverum.

Hera Vekst leier anlegget av Sør-Østerdal interkommunale renovasjonsselskap (SØIR), som eier 51 prosent av aksjene i Hera Vekst.

SØIR eies av de tre kommune Elverum, Trysil og Åmot.

Hera Vekst har brutt det sentrale vilkåret om å redusere luktutslippene vesentlig. I tillegg mener Klif det er brudd på tillatelsens vilkår om at alt uttak av umoden kompost og ettermodning og sålding av umoden kompost må skje i lukkede ventilerte systemer.

Virksomheten har heller ikke overholdt kravet til inntaksbegrensning.

– Vi ser oss derfor nødt til å gå til det skritt å trekke tillatelsen til Hera Vekst AS tilbake. Det betyr at anlegget i Elverum må stenge innen neste sommer, sier avdelingsdirektør Marit Kjeldby i Klif.

Hatt flere sjanser

Hera Vekst har hatt betydelige problemer med å overholde kravene til luktutslipp siden oppstarten i 2005. Fylkesmannen i Hedmark har fulgt virksomheten tett opp. Hera Vekst har hatt mange muligheter til å sette i verk tiltak for redusere luktutslippene, uten at de har greid det.

Fylkesmannen trakk utslippstillatelsen allerede i 2007. Klif var den gangen enig i at virksomheten hadde brutt kravene, men mente at det generelle kravet til nødvendighet for å trekke en utslippstillatelse ikke var oppfylt.

Klif ga derfor Hera Vekst ytterligere en sjanse til å redusere luktproblemene fra anlegget. Vi stilte nye vilkår til driften, og satte som en forutsetning for videre drift at luktproblemene ble vesentlig forbedret.

Må stenge innen neste sommer

Klif mener Hera Vekst får en rimelig tid til å avvikle anlegget. Vi opprettholder derfor Fylkesmannens vedtak om å tillate fortsatt mottak av avfall ved anlegget fram til 31. mars 2012, og en frist til 30. juni neste år med å rydde området.

Klif støtter også Fylkesmannens vurdering av at det er naturlig å videreføre redusert inntak i avviklingsperioden. Det vil si at inntaket settes til maksimalt 20 000 tonn per år, jevnt fordelt per måned.

Klifs vedtak er endelig og kan ikke påklages.