Arkitektkonkurranse om ny utforming av Leüthenhaven

Trondheim kommune har invitert seks arkitektteam til en konkurranse om å utforme Leüthenhaven-området – Nye Leüthenhaven. Teamene er valgt ut etter en runde med prekvalifisering.

Konkurransen avsluttes med juryering og valg av alternativ i desember. Formannskapet vil bli orientert om utfallet av konkurransen. Bystyret skal ta stilling til om prosjektet skal realiseres.

Konkurransen er utarbeidet i samarbeid med Norske Arkitekters Landsforbund, NAL, som vil bistå ved juryeringen.

I juni i år tok formannskapets flertall – sju mot fire stemmer - til etterretning rådmannens orientering om status og framdrift i arbeidet med å utrede muligheten for utbygging av Leüthenhaven.

Formannskapet ble i november 2010 orientert av rådmannen om muligheten til å bygge ut Leüthenhaven til offentlig virksomhet. Et enstemmig formannskap tok rådmannens orientering til etterretning.

Ved en eventuell utbygging ønsket rådmannen å legge vekt på enda bedre tjenester til byens befolkning, fleksibel bruk, sambruk og organisasjonsutvikling.

Formannskapet ga sin tilslutning "til at rådmannen kan forhandle om kjøp eller makeskifte av parkeringskjelleren på Leüthenhaven og eiendommen Prinsens gt. 22B, samt innløse resten av aksjene i Leüthenhaven AS."

Utbygging av Leüthenhaven inngår i reguleringsplan for Kalvskinnet som ble vedtatt av Bystyret 24.04.08. Reguleringsplanen gir mulighet til ca. 19 600 kvadratmeter bebyggelse. Eksisterende kontorbygg forutsettes revet. Det skal opparbeides en bymessig park, og det skal tas hensyn til eksisterende antikvarisk bebyggelse i området. Prosjektet skal ha høye ambisjoner med hensyn til energibruk og miljø.

Det er ønskelig at det nye bygget med utomhusareal skal fungere som byens nye møteplass for kultur, organisasjoner og frivillige, gjerne i sambruk med de store kultur- og kunnskapsinstitusjonene som er i bydelen fra før. Bygget skal bidra til å skape en levende og attraktiv bydel. Det skal være muligheter for aktiviteter også på ettermiddagene, kveldene og i helgene.

Foruten Trondheim kommunes administrasjon er Trondheim Kino og Trondheim parkering aktuelle interessenter.

De prekvalifiserte deltakerne til plan- og designkonkurransen er:

Hvidt Arkitekter
Feste (landskapsarkitekt)

Lund og Slaatto
Schmidt Hammer Lassen Architects
Bjørbekk og Lindheim (landskapsarkitekt)

L2 Arkitekter
Inby (landskapsarkitekt)
Rambøll

Henning Larsen Architects
Gullik Gulliksen (landskapsarkitekt)

Rambøll
Studio 4
Pir 2
SLA (landskapsarkitekt)

Reiulf Ramstad Arkitekter
Asplan/KanEnergi
Lusparken
Dronninga Landskap (landskapsarkitekt)