Veidekke skal ned i 100 arbeidskader

Konsernsjef Terje R. Venold i Veidekke sparket i gang selskapets HMS-uke med knalltøffe skademål. Innen 2015 skal Veidekke ned i 100 skader på sine arbeidssteder. Det betyr en nedgang på 25 prosent per år fra dagens skadenivå.

Venold legger ikke skjul på at han har latt seg frustrere over HMS-tallene i Veidekkes virksomheter. De siste årene har det vært vanskelig å få skadetallene ned etter den markante nedgangen i skadestatistikken på 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.

- Sikkerhet ikke et valgfag

- Det er altfor mange alvorlige hendelser i vårt sikkerhetsarbeid og 2009 var et svært krevende HMS-år. Derfor lanserte jeg ved fjorårets HMS-uke neste generasjon HMS. Nå må vi faktisk knekke koden for dette arbeidet, alle skal komme trygt hjem fra arbeidsplassen og vi setter nå neste generasjon HMS ut i livet. Sikkerhet er ikke et valgfag for Veidekke, sier han.

Venold opplever at det har skjedd mye positivt i konsernet etter at han satte et ekstra trykk på HMS.

- Jeg merker betydelig økt engasjement i hele organisasjonen. Situasjonen er ikke akseptabel og hele organisasjonen innser at vi må ta grep. Vi må erkjenne en stigende skadefrekvens og for mange alvorlige hendelser, sier han.

Derfor har Veidekke nå et hovedfokus på sikkerhetsaspektet innenfor HMS-begrepet uten at helse og miljø blir glemt.

Venold forteller at det har vært svært viktig for hele konsernet å få et godt situasjonsbilde på HMS-fronten. I konsernets strategiarbeid mot 2015 er målet klar.

- Veidekke skal være best på HMS, sier Venold.

25 prosent bedre hvert år mot 2015

Han setter et krystallklart mål om at selskapet innen 2015 skal ha mindre enn 100 skader med eller uten fravær innen 2015. Tallet omfatter også underentreprenører og underleverandører på Veidekkes byggeplasser og en H2-verdi på under 4. Hver dag er over 12 000 mennesker på jobb hver dag i Veidekkeregi. Venold anslår at status for H2-verdi kan ligge mellom 20 og 25 når også innleide og underentreprenører medregnes.

- Det er ikke usannsynlig at vi har minst 500 skader. To eller tre skader seg hver eneste dag på Veidekkekonsernets arbeidsplasser i Norge, Sverige og Danmark, sier Venold.

Han legger opp til en strategi for å øke sikkerhetsforståelsen i selskapet.

- Det er veldig viktig at vi ikke glemmer våre underentreprenører. Alle må kunne forstå og håndtere den risikoen de blir utsatt for på arbeidsplassen. Undersøkelser viser at prosedyrebrudd og svak risikoforståelse er de vanligste årsakene til at alvorlige hendelser oppstår, sier konsernsjefen.

Han spør seg selv hvordan det skal være mulig å gjennomføre et krafttak på skadetallene.

- Det krever en tydelig ledelse - HMS må være en integrert del av lederrollen. Vi som ledere må tørre å gå foran, si ifra og ta imot innspill. Vi må sørge for at den rette kompetansen er på plass og vi må aldri glemme at alle på våre arbeidsplasser er med. Vi må innføre barrieretekning og ta lærdom av hendelsene og kunne dra dette gjennom hele organisasjonen og sette mål om forbedringer hele tiden. Skal vi bli 25 prosent bedre hvert år, krever det et konstant, målrettet arbeid, påpeker Venold.

Risikovurderinger

Med HMS-uka setter Veidekke spesielt sikkerhetsarbeid i fokus. Det blir en rekke lokale arrangement og konsernet har produsert en video om risikovurdering - ”Skulle bare…”.

Veidekke iverksetter også umiddelbare sikkerhetstiltak. Veidekke Entreprenør lanserer med HMS-uka et krav om at alle prosjekter skal gjennomføre gjennomgående risikovurdering etter felles modell.

Det gjelder alle Veidekkeansatte, innleide og underentreprenører. Risikovurderingen skal gjennomføres ved oppstart av prosjektet, start av ny fase i arbeidet, start av risikoarbeid, start av arbeidsdagen og start av arbeidsoperasjon. Alle lederne får krav om å etterspørre risikovurderingene. Veidekke Industri har allerede tyvstartet og innførte 1. juli det såkalte ”HMS-minuttet”.

- Dette er meget omfattende arbeid, men jeg er overbevist om at det vil gi resultater. Det er komplekst å bygge opp en sikkerhetskultur. Vi trenger ledere som tar et stort ansvar og vi er helt avhengige av vårt HMS-faglige personell i stab og linje ute på arbeidsplassen. Det er ingen snarveier til målet, vi må gjøre sikkerhetstenkning til det mest naturlige vi gjør på byggeplassen. Alle skal trygt hjem, sier Venold.