Nedbør forsinker vegreparasjoner

En regntung sommer og høst skaper problemer for arbeidet med å utbedre skadene på vegnettet etter flommen i pinsa.

Det er ikke bare landbruket som får problemer når nedbøren bøtter ned. Statens vegvesen, Oppland, får ikke reparert mye av riks- og fylkesvegnettet som ble ødelagt under flommen i pinsa på grunn av mye vann i grunnen, melder vegvesen.no

- Mesta har gjort en god jobb med å utbedre skader på vegene etter flommen. Flere steder får de ikke lagt asfalt fordi grunnen er for våt. Det blir som å male hus. Resultatet blir dårlig hvis ikke veggen er tilstrekkelig tørr. Sånn er det på vegen også, sier seksjonsleder Anita Brenden Moshagen i Statens vegvesen, avdeling Oppland.

Omfattende skader
Jord og steinras, utgraving av bekkeløp, tette avløp, skader på bruer, utvasking av jord, tette stikkrenner, rensking av masser, ødelagte rekkverk og grøfter. Det er særlig fylkesvegene i Oppland som fikk store skader under flommen. 90 prosent av flomskadene i fylket kom på fylkesvegene. Resten kom på riksvegene. I tillegg fikk også mange kommunale veger store skader.

- Vi prioriterte å reparere vegnettet og sikre framkommeligheten før sommerferien. Planen var å avslutte arbeidet med å legge asfalt. Dessverre vil mange strekninger på fylkesvegene være uten ny asfalt over vinteren, sier Brenden Moshagen.

Bruer
Høy vannføring i flere elver gjør det også problematisk å få den hele og fulle oversikten over skader på flere bruer.

- Vi venter på at vannet skal gå ned. Likevel vil jeg understreke at det er trygt å kjøre over bruer som er åpne, sier Brenden Moshagen.

Vegvesenet har skjerpet beredskapen i forbindelse med den kraftige nedbøren de siste dagene og flomvarslet fra Norges vassdrag og energivesen (NVE).

- Entreprenørene har vært ute og sjekket kritiske punkter langs vegnettet. Heldigvis har det så å si ikke vært skader på vegene våre etter nedbøren de siste dagene, sier seksjonslederen for drift og vedlikehold av vegnettet i Oppland.