Erna jubler Kristin går

SV-leder Kristin Halvorsens overraskende varsel om sin avgang. Høyres framgang og Fremskrittspartiets tilbakegang, er hovedinntrykket etter valget. Statsminister Jens Stoltenberg kunne feire Aps beste kommunevalg på 24 år.

Fakta om resultatet av kommunevalget

Da 98,2 prosent av stemmene var telt opp klokka 04 tirsdag, var fordelingen av partienes oppslutning i kommunevalget som følger (endring fra 2007 i parentes):

Ap: 31,6 (+2,0), SV: 4,0 (-2,0), Rødt: 1,5 (-0,3), Sp: 6,9 (-1,1), KrF: 5,6 (-0,7), V: 6,2 (+0,4), H: 27,9 (+8,7), Frp: 11,5 (-6,0), Andre: 4,8 (+0,9).

Fram mot stortingsvalget om to år vil Arbeiderpartiet og Høyre være de store aktørene, mener valgforsker.

Arbeiderpartiet og Høyre er lokalvalgets store vinnere, og særlig Høyre har gjort det bra. Dette vil være utgangspunktet fram mot stortingsvalget i 2013, skriver Dagsavisen.

– Dette valgresultatet vil være et termometer på hva som vil skje om en stund. Ap og Høyre vil være de store aktørene framover. De vil få mye oppmerksomhet, og det blir snakk om ulike regjeringsalternativer. Nå kan de også bli store nok til å tenke på å danne regjeringer alene, sier valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo.

– Høyrebølge
Men oppslutningen til de to partiene kan fort bli endret. Det er derfor vanskelig å spå langt fram i tid, mener Narud. Hun påpeker at Aps framgang er plassert i et kort tidsperspektiv.

– Før sommeren var det ikke mye som tydet på at Ap skulle gjøre det bra. Høyre har derimot hatt en veldig god trend hele året. Vi må se dette i lys av at Ap og SV opplever regjeringsslitasje, og at dette går i bølger. Nå er det høyrebølge, sier Narud.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU er enig.

– Utøya-effekten løftet partiet. Partiets leder har vært en stødig klippe i valgkampen, men sammenlignet med lokalvalget for fire år siden ligger ikke Ap an til å gjøre det så mye bedre nå. Jeg vet ikke helt om man skal konkludere om glasset er halvfullt eller halvtomt, sier Jenssen til Dagsavisen.

– Utøya-effekten forsvunnet
Han mener at Utøya-effekten gradvis er forsvunnet som følge av valgkampens egendynamikk og krefter.

– Det er egentlig en kjempeflott ting. Seieren for demokratiet er ikke at alt nå skal bli annerledes. Målet er at det blir som før så fort som mulig, sier Jenssen.

Når det gjelder Høyres framgang, ser Jenssen lite nytt. Oppfatningen om at Høyre har beveget seg mot sentrum er kun et synsbedrag og et retorisk skifte, ikke et politisk skifte, mener han.

– Spiser Frp-velgere
Jenssens forklaring på Høyre-oppslutningen er at partiet har spist mye av Fremskrittspartiets oppslutning. For tre år siden var Frp det største partiet i landet, minner han om. Saker som berører økonomi, innvandring og integrering har ikke vært velgermagneter for Frp i det siste, mener Jenssen.

Aps vekst forklarer han med at statsminister Jens Stoltenberg har vært sympatisk og har klart å holde hodet kaldt. Et ønske om trygghet etter krisetiden landet har vært gjennom, kan også være en forklaring, tror Jenssen. Dessuten føler mange velgere på venstresiden sympati med Ap, mener han.

Avdempet valgkamp
Terrorangrepene har ført til at valgkampen ble mer avdempet enn vanlig, men det har ikke redusert utbyttet av valgkampen. Snarere tvert imot, skriver Nationen.

– Valgkampen har vært bedre enn vanlig. Det har vært mindre skittkasting, lavere konfliktnivå, saklige debatter og stor vekt på lokalsaker, sier Narud til Nationen.

Jenssen legger til at en saklig valgkamp er en fryd for politisk interesserte mennesker, men at politikerne ikke når ut i like stor grad til folk som er vanskelig å engasjere og mobilisere. Valgkampen har likevel vært mer informativ enn tidligere, mener han.

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen er enig. Men han tror det lave konfliktnivået kan ha gjort det vanskeligere for velgerne å skille mellom partiene.

Halvorsen trekker seg
Halvorsen sa mandag kveld at hun vil gå av på et ekstraordinært landsmøte til våren etter 15 år som leder og etter sitt fjerde valgnederlag på rad. Samtidig understreker hun at hun hadde bestemt seg før valgdagen. Både Halvorsen og partiets to nestledere fastholder at det ikke er grunn til å trekke partiet ut av regjering.

– SV må velge ny partileder før stortingsvalget i 2013, sa Halvorsen mandag kveld.

– Jeg blir gjerne med på laget videre selv om jeg ikke er sjef, sa Halvorsen til SVs valgvake.

Hun har ledet SV siden 1997 og trommer sammen til et ekstraordinært landsmøte til våren neste år for å velge ny partileder.

– Vi må starte arbeidet med å få fornyet SV, sier hun.

Valgets vinner, Høyres leder Erna Solberg, sier et epoke er over når Halvorsen går av.

– Det er selvfølgelig leit, men jeg skjønner det er en vanskelig situasjon, sier hun.

Mot ett av sine beste valg
Mens SV-lederen varslet sin avgang, gikk Høyre mot ett av sine beste lokalvalg noen gang. Partiet beholder makten både i Oslo, Bergen og Stavanger.

Solberg kaller valget er «rop om mer Høyre-politikk».

– Vi har vunnet dette valget først og fremst fordi vi ha snakket om vår politikk. De som gjentatte ganger har forsøkt å si at de ikke hører rop om mer Høyre-politikk, får lytte til det velgerne har sagt i dag, sier hun.
Fremskrittspartiet gjør derimot sitt svakeste valg siden 1999. Partileder Siv Jensen ba sine partikamerater beholde kampviljen selv om Frp gjorde et svakt valg.

– Uansett hvor valgresultatet ender, har Frp tatt den helt ut til tross for et krevende år, sa hun.

Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet, med en oppslutning på 31,6 prosent.

Statsminister Jens Stoltenberg ble møtt av jubel da han hilste Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus før resultatene kom. Han åpnet med å si at årets valgkamp har vært en av de mest spesielle valgkamper noensinne.

– Vi startet i dyp sorg, vi startet utmattet, tomme og slitne. Og mest av alt startet valgkampen med en sterk følelse av at det var noen som manglet, sa Stoltenberg.