Godt samarbeidsklima mellom Vegvesenet og bransjen

Statens vegvesens byggeledere får godt skussmål fra entreprenørene når det gjelder HMS og ivaretakelse av ytre miljø.

Det går fram av en undersøkelse gjennomført av Arbeidsforskingsinstituttet. Samme undersøkelse peker på god samhandling og godt samarbeidsklima mellom Vegvesenet og entreprenører og rådgivende ingeniører. Man bare er middels tilfreds med anskaffelsespraksis og det pekes på forbedringspotensial for kontrakter i gjennomføringsfase.

Undersøkelsen er gjort i regi av policygruppa for bransjekontakt. Dette er en bransjesammensatt gruppe som for tiden ledes av Elisabeth Schjølberg i Multiconsult. Den ene delen av undersøkelsen omhandler forholdet mellom Statens vegvesen og entreprenørbransjen, mens den andre ser på forholdet mellom rådgivende ingeniører og plan- og prosjektledere i Statens vegvesen.

Bjørn Erik Selnes koordinerer bransjesamarbeidet fra Statens vegvesen sin side. Han er fornøyd med å kunne konstatere høy svarrespons fra alle parter og med at undersøkelsen avdekker stor grad av enighet mellom gruppene om hva som fungerer godt og hvilke områder som oppfattes som mer problematiske.

- For oss i Vegvesenet er det spesielt gledelig å se at fokus på HMS har gitt resultat gjennom at vi får godt skussmål på dette fra våre rådgivende ingeniører og entreprenører, sier Selnes.

Entreprenører mest fornøyd
I følge undersøkelsen er entreprenørene er litt mer fornøyd med Statens vegvesen enn motsatt. Unntaket finner vi innenfor områder knyttet til økonomiske forhold dem i mellom. Både entreprenører og vegvesenets folk er enige om at incitamentsordningen ikke fungerer godt.

- Av undersøkelsen går det fram at det er forbedringsmuligheter i kontraktsutformingen. Det gjelder slike ting som endringspålegg, håndtering av avviksmeldinger og kompensasjon for ekstraarbeider, forteller Selnes videre.

Forbedring av rutiner
Bjørn Erik Selnes peker på at man har valgt å gjøre undersøkelsen omfattende og detaljert.

- Blant annet går den detaljert inn i rutiner ved byggemøter og anskaffelser. Dette gjør at vi kan bruke undersøkelsen til å utvikle og forbedre forholdet til bransjen, sier han.

Av undersøkelsen går det fram at byggemøtene generelt sees på som å ha et lavt konfliktnivå, at de er “sånn passe” kreative og at de også er preget av en viss “oss og dem”-holdning. Entreprenørene er litt mindre positive enn prosjekt- og byggelederne i Vegvesenet til hvordan byggemøtene fungerer. Begge parter mener likevel at møtene bidrar til god kommunikasjon i det daglige.

Samlet sett kan det også synes som entreprenørene er et hakk mer fornøyd med Vegvesenets anskaffelsesprosess enn det deres samarbeidsparter i Vegvesenet er. Begge parter er likevel enige i at Statens vegvesen følger lover og regler i sin anskaffelsespraksis. Tilsvarende funn fra rådgivende ingeniører og plan- og prosjektledere viser at begge parter er middels tilfreds med anskaffelsespraksisen. Vegvesenets folk peker blant annet på at det ofte er vanskelig å skille mellom anbudene på annet enn pris. Kontraktene vurderes også ulikt. Statens vegvesens medarbeidere mener i større grad at kontraktene gir grunnlag for å gjøre en faglig god jobb enn det rådgivende ingeniører gjør.

Fullstendige rapporter finner du her (Rapport 1) og her (Rapport 2).