Filmstjernen som holder tett

Passivhuset Løvset i regi av Norgeshus er blitt filmstjerne. Da er det greit at det ligger an til å bestå den krevende tetthets-testen.

Passivhuset Løvset som Norgeshus Gauldal Bygg bygger for salg, er en av landets første eneboliger med passivhusstandard og som bygges etter ny forskrift for passivhus, NS 3700. Både boligen og Norgeshusforhandleren har allerede fått mye positiv oppmerksomhet fra flere i bransjen.

Blir “passet på”
Enova og Husbanken følger prosjektet. Husbanken filmer under bygginga for å dokumentere detaljer i forhold til passivhuskonseptet. De vil følge prosjektet fra begynnelse til slutt, og filmer fra byggeplassen for å vise hva bygging av et passivhus innebærer. Filmene skal legges ut på Husbankens hjemmeside.

– Passivhuset Løvset er nå Husbankens forbildeprosjekt, forteller Jostein Flå som er daglig leder i Norgeshus Gauldal Bygg.

Spennende tetthetsmåling
Det var knyttet stor spenning til den første tetthetsmålingen. Det er nå håndverkerne og de prosjekterende får svar på om detaljene og utførelsen er gode nok i forhold til de strenge tetthetskravene.

– Dette er som å ta eksamen for alle utførende. Teori omsatt i praksis. Kravet til bestått er knalltøft, og ekstra tøft når det er passivhus. Kravet er et lekkasjetall på 0,6. Selv om vi har målt svært gode lekkasjetall i flere år allerede, var vi nok litt ekstra spent denne gangen. Det var en smånervøs gjeng som ventet på måleresultatet, forteller Flå.

– Denne boligen er jo ikke utformet som andre passivhus. Det har vært et mål for oss å vise at det går an å utforme et passivhus som ikke ser ut som en kube, fremholder Flå som legger til at det derfor har vært en utfordring å løse alle detaljene for å få det mest mulig tett.

Foreløpig bestått
Men det var heldigvis ingenting å bekymre seg over. Rambøll gjorde den foreløpige tetthetskontrollen ved ”tett bygg”, og den samlede lekkasjeluftmengden V50 for hovedbolig og bi-leilighet som en sone, ble målt til 158 m3/timen (+- 10 pst). Dette gir en indikasjon på at byggets tetthet allerede på dette stadiet er 50 prosent under absoluttkravet angitt i NS 3700:2010.

Teknisk sjef Snorre Bjørkum i Norgeshus er imponert over resultatet.

– Det er bare å gratulere snekkerne med et slikt godt resultat. Resultatet viser at kvaliteten er på topp, kommenterer han.

Jostein Flå er også godt fornøyd.

– Lekkasjetallet skal dokumenteres ved sluttkontroll ved ferdig bygg, men dette lover veldig bra, smiler han.