Rekordhøy kraftproduksjon og nettoeksport

Kraftproduksjonen var i juli den høyeste som er registrert for måneden. Nesten en fjerdedel av elektrisiteten ble eksportert til utlandet.

Produksjonen av elektrisitet var 10 472 GWh i juli. Det er en økning på 30 prosent sammenlignet med samme måned i 2010, og det høyeste nivået vi har registrert for juli. Oppgangen kan ses i sammenheng med mye nedbør og høyere fyllingsgrad i vannmagasinene. For landet som helhet var nedbørsmengden 135 prosent av normalen i juli. Ved utgangen av uke 30 var fyllingsgraden i vannmagasinene 77 prosent, ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det er 14,4 prosentpoeng høyere enn i samme uke i 2010, men 5,2 prosentpoeng lavere enn medianverdien for uken.

Rekordhøy nettoeksport av kraft i juli
Norge eksporterte 2 367 GWh i juli, mens det ble importert 89 GWh. Dette ga en nettoeksport på hele 2 278 GWh, det høyeste nivået som er registrert for måneden. Kun to ganger tidligere, i 2000 og 2002, har det vært nettoeksport på over 2 TWh i juli. Så langt i år er det importert netto 4,8 TWh elektrisitet til Norge. I perioden januar til mai i år var det en nettoimport på 8,1 TWh, mens det ble eksportert netto 3,3 TWh i juni og juli.

Liten nedgang i forbruket i alminnelig forsyning
Forbruket i alminnelig forsyning var 3 819 GWh i juli. Dette er en nedgang på 1,2 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Så langt i år utgjør strømforbruket i alminnelig forsyning 43,3 TWh, en nedgang på 8,1 prosent sammenlignet med samme periode i 2010. Nedgangen i forbruket har blant annet sammenheng med høyere gjennomsnittstemperaturer i 2011. I perioden januar til juli i år lå gjennomsnittstemperaturen for Norge 1,9 grader høyere enn i samme periode i 2010.

Husholdninger, tjenesteytende sektor og annen industri enn den kraftintensive står for det meste av forbruket innenfor alminnelig forsyning. Mye av denne elektrisiteten brukes til oppvarming. Av det årlige forbruket i alminnelig forsyning utgjør husholdningenes elektrisitetsforbruk i underkant av 50 prosent.

Svak oppgang i kraftintensiv industri
Elektrisitetsforbruket i kraftintensiv industri, som er prosessorientert og dermed ikke temperaturavhengig, var 2 876 GWh i juli. Det er en oppgang på 1,3 prosent sammenlignet med juli 2010. Hittil i år er strømforbruket i kraftintensiv industri 19,7 TWh, en oppgang på 1,4 prosent i forhold til samme periode i fjor.