Snøhettas jobb fortsetter i New York

Minneparken for New Yorks terrorofre er åpnet, men Snøhetta jobber fortsatt på spreng for å få ferdig 11. september-museet til neste års minnemarkering.

– Det er en følelse av optimisme for at prosjektet går fremover, og en overgang fra en følelse av et stort tap til en erkjennelse av at fremtiden vil bringe noe nytt til området, sier Snøhettas sjefarkitekt i New York, Craig Dykers, etter søndagens tiårsmarkering for terrorangrepene 11. september 2001.

Fasaden på Snøhettas bygning er i det store og det hele ferdig etter hektiske forberedelser til søndagens seremoni.

– Vi har fått gode kommentarer om bygningen. Folk snakker om at den har en lyshet og friskhet som de setter pris på. Det var flere som ga meg en klem i dag. Jeg tror de setter pris på at det legges ned en stor innsats i å bygge minnesmerket, sier han om reaksjonene gruppen fra Snøhetta fikk på bygget som skal danne inngangspartiet til museet i minneparken.

Arbeidet fortsetter

Men Snøhettas arbeid fortsetter fram til åpningen av museet 11. september neste år.

– Vår jobb er ikke ferdig. Det er mye igjen. Vi setter i gang igjen i morgen klokka 9, og da skal vi ha en ny og entusiastisk energi for å få ferdig innsiden av bygningen vår, sier prosjektleder Anne Lewison.

– Mandag tenner de lysene inne i bygningen og man kan se stålbjelkene de hentet fra de opprinnelige tårnene. Jeg tror det vil bli et nytt liv på stedet når besøkende og turister nå begynner å komme, sier Dykers.

Det var strenge sikkerhetstiltak rundt minneparken søndag, og også teamet fra Snøhetta fikk oppleve at det var vanskelig å komme inn.

– Familiene har kommet først i dag. Og man har ikke lyst til å gå i veien for deres opplevelse. Det er dem denne dagen handler om, sier Dykers om området som mandag åpnes for allmennheten.

Prestisjeprosjekt

Snøhetta har jobbet med prestisjeprosjektet på stedet for terrorangrepet siden 2004. Rundt 200 personer har vært involvert, og arbeidet har kostet rundt 425 millioner kroner.

Det som skal vises fram i museet, er ting og personlige eiendeler som ble funnet etter at tvillingtårnene raste sammen: støvete sko, brannmannshjelmer, håndvesker.

– Folk gleder seg til museet åpner neste år, sier arkitekt Elaine Molinar. (©NTB)