Urovekkende målinger for SV

De dårlige meningsmålingene Sosialistisk Venstreparti har gjort før valget, skaper uro i partiet.

Flere lokale SV-politikere peker på at det er det rødgrønne regjeringssamarbeidet som er årsaken.

På en måling InFact har gjort for VG går partiet tilbake 1,7 prosentpoeng og får en oppslutning på 4,1 prosent. Norfaktas måling for Nationen og Klassekampen gir SV en oppslutning på 4,7 prosent, en nedgang på 1,5 prosentpoeng fra stortingsvalget i 2009, mens målingen Synovate har gjort for Dagbladet gir partiet en oppslutning på 4,2 prosent, tilbake 0,2 prosentpoeng.

Et flertall av fylkeslederne mener ifølge nationen.no at samarbeidet med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om regjeringsmakt, er årsaken til at SV har så liten oppslutning blant velgerne nå.

– Du kan si at vi kjemper for å redde stumpene nå, sier fylkesleder Gunnar Gravdal i Buskerud SV.

Lederen i Nordland SV, Kirsten Hasvoll, sier det er vanskelig å forklare tallene med noe annet enn regjeringssamarbeidet. Hennes kollega i Sogn og Fjordane, Hege Lothe, sier det er et stort problem at det er de store partiene som tjener på å være i regjering.

– Det vil være helt naturlig å ha en debatt om regjeringssamarbeidet på landsstyremøtet etter valget, sier Roy Eilertsen som leder Østfold SV.

Rødgrønn skilsmisse

Flere i partiet tar nå til orde for en rødgrønn skilsmisse.

– Samarbeidet har tæret på oss. Vi drukner i dragsuget til Ap, sier SV-ordfører i Namsskogan i Nord-Trøndelag, Kari Ystgård.

Også SV-leder i Oppland, Hans Olav Lahlum, mener det bør bli mulig å diskutere et regjeringsbrudd.

– Det er foruroligende målinger vi ser nå. Og hvis vi gjør et dårlig valg, må vi selvfølgelig ha en grundig diskusjon og evaluering. Det er åpenbart at også regjeringsstrategien vil inngå i en slik vurdering, sier Lahlum til VG.

Ap på toppen

På de tre målingene troner Ap på toppen med en oppslutning fra 29,5 til 33,1 prosent, men Høyre ligger hakk i hæl.

Dagbladets partibarometer viser en Høyre-fremgang på 3,2 prosentpoeng til 28,2 prosent. Partiet går også opp på de to andre målingene til 25,8 prosent og 25,5 prosent.

For Fremskrittspartiet er tendensen mer uklar. Partiet går opp på to av målingene og får en oppslutning på 16,3 prosent (+0,5) og 19 prosent (+1), men går tilbake 3,1 prosentpoeng til 12,2 prosent på VGs barometer.

Siden Ap og SV eller Høyre og Frp dominerer lokalpolitikken sammen mange steder i landet, kan et dårlig valg for SV og Frp føre til en kaotisk politisk situasjon, spår valgforsker Bernt Aardal.

– Det kan bli veldig uoversiktlig, politisk kaos og mange hestehandler etter valget på grunn av dette, sier Aardal til Dagbladet.

Det tredje regjeringspartiet går både fram og tilbake på målingene. Sp får en oppslutning på 4,7 (-), 6,1 (-0,7) og 6,7 (+0,5).

For Kristelig Folkeparti viser målingene 5,4 (-0,5), 4,6 (-0,2) og 5,8 (-1,2), for Venstre 6,2 (-0,3), 5,2 (-0,4) og 7,6 (+1,5) og for Rødt 2,8 (+1,7), 1,3 (-0,2) og 1,2 (-0,8). (©NTB)