Arbeidstilsynet avviser politisk agenda

Arbeidstilsynet avviser at de ønsker å påvirke valgkampen selv om politianmeldelsen av Trondheim kommune ble kjent bare fire dager før kommunevalget.

Torsdag ble det kjent at Arbeidstilsynet har politianmeldt Trondheim kommune for hele 26.100 brudd på arbeidsmiljøloven i fjor. Trondheim har blitt kalt et rødgrønt utstillingsvindu, men de siste dagene har Ap-ordfører Rita Ottervik måtte svare for uregelmessigheter knyttet til arbeidstid og overtid hos de kommuneansatte.

Lørdag rykker Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen ut og avviser at tilsynet har hatt en politisk agenda.

Ønsker ikke å påvirke

– At anmeldelsen ble kjent tidligere denne uken har bidratt til å prege den politiske debatten de siste dagene. Dette har ikke vært Arbeidstilsynets ønske eller intensjon. Jeg har likevel forståelse for at det stilles spørsmål til oss som etat om hvilke vurderinger som ligger til grunn for vår behandling av saken, sier Ingrid Finboe Svendsen.

– Vi må akseptere en slik debatt, men jeg vil samtidig være tydelig på at Arbeidstilsynet ikke har noen politisk agenda eller noe ønske om å påvirke eller spille noen rolle i valgkampen, fortsetter hun.

I saken som nå har blitt mye omtalt, sendte Arbeidstilsynet Midt-Norge et varsel til Trondheim kommune 6. juli. Kommunen fikk en frist for å gi sin kommentar, og tilsynets pålegg ble utstedt 1. september. Politianmeldelse ble vurdert og innlevert like etter at pålegget ble utstedt, opplyser tilsynet.

Tillit til saksgangen

– Noen har stusset over tidsbruken i saken. I denne saken hadde det høyest prioritet å forhindre nye belastninger på arbeidstakerne, noe Arbeidstilsynet sikrer gjennom pålegg til virksomheten. Derfor ble politianmeldelsen vurdert først etter at pålegget var utstedt. Jeg har full tillit til at saksgangen ved regionkontoret i Midt-Norge er fulgt på ordinært vis, og at det ikke er noen bakenforliggende motiver når det gjelder tidspunktet for ileggelse av pålegg eller innlevering av anmeldelse, sier Svendsen.

Hun sier at saken var ferdigbehandlet på det tidspunktet den var ferdig, og at dette skjedde etter en helt ordinær prosess.

Ingrid Finboe Svendsen mener derimot at det hadde vært kritikkverdig dersom Arbeidstilsynet hadde utsatt å ferdigbehandle saken til etter valgdagen. Hun mener det ville betydd at de tok politiske hensyn. (©NTB)