Mye ulovlig arbeidstid i helsesektoren

Arbeidstilsynet finner uventet mange brudd på arbeidstidsbestemmelsene i helsesektoren over hele landet.

Arbeidstilsynet har siden i vinter gjennomført flere hundre tilsyn i bemanningsbyråer, kommuner og helseforetak over hele landet, med særlig fokus på arbeidstid. Tilsynet med Trondheim kommune, som resulterte i en anmeldelse for brudd på arbeidsmiljøloven, var en del av dette nasjonale initiativet. Tidligere er også Moss kommune og helseforetaket i Østfold anmeldt for brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

Større omfang

– Tilsynsvirksomheten er ennå ikke sluttført og oppsummert. Men vi ser at omfanget av ulovlig arbeidstid i helsesektoren er større enn vi trodde da vi startet, sier Ørnulf Halmrast, regiondirektør i Arbeidstilsynet i Oslo. Han koordinerer denne tilsynsvirksomheten på nasjonalt plan.

Arbeidstilsynet omprioriterte tilsynsvirksomheten etter Adecco-saken i vinter, forteller han.

Verre enn i bygg- og anlegg

– Vi fokuserte på innleie og utleie av arbeidskraft, særlig i helsesektoren, men også innen bygg og anlegg. Vi har også sett på brudd på arbeidstidsbestemmelser i kommunene og i helseforetakene, sier Halmrast.

Sluttrapport med oppsummering av tilsynsvirksomheten vil først komme på nyåret. Men tilsynene har allerede avdekket at arbeidstidsbestemmelsene er en utfordring i helsesektoren.

– Vi har til nå registrert flere brudd på arbeidstidsbestemmelsene i helsesektoren enn i bygg- og anleggsbransjen, opplyser Halmrast. (©NTB)