Mer effektive kommuner

Vi er ikke blant dem som roper kutt i kommunale utgifter i en hver sammenheng. Men vi mener at kommunene må effektiviseres, og den eneste måten man i fremtiden kan løse problemene på er større kommuner. Vi er også av dem som stiller spørsmål om man skal fjerne det fordyrende leddet fylkeskommunen. Ellers er rapportering et hovedproblem i dagens kommune-Norge.

Alt skal rapporteres til ulike statlige hoder – og dem blir det stadig flere av. Dette gir mindre effektivitet i kommunene.

Nå er det startet et arbeid for å minske rapporteringsplikten i næringslivet. Det samme må også skje i kommunene. Mange små kommuneadministrasjoner har ikke tid til annet enn å fylle ut rapporter og skjemaer. Slikt blir det lite effektiv drift av. Dette er også skoleverkets største mareritt. Bruk heller tiden til å gjøre det best mulig for innbyggere og elever.

For vår del er vi spesielt opptatt av tekniske sektor i kommunene. Den er mange steder katastrofal svak og underbemannet. I mange kommuner må man vente i månedsvis for å få svar på selv den enkleste søknad. Mange steder koster det også skjorta å få en byggesak behandlet.

Det er også enorme ulikheter i avgiftsnivå fra kommune til kommune.

Tiden er overmoden for å ta skikkelige grep, men dessverre synes ikke de sentrale politikerne å ha ryggrad til å ta de tøffe avgjørelsene.

Nå får kommunene stadig større oppgaver. Bare i det betinger større kommuner.

Skal man få kommune-Norge inn på rett spor, kreves det god ledelse, men det krever også gode lokalpolitikere.

Vi må også få lovverk som man kan forholde seg til. Dagens Arbeidsmiljølov er blitt en hellig ku. Når vi få presentert slike oppslag, som dem vi nå har fått fra Trondheim om titusenvis av brudd på Arbeidsmiljøloven, kan man også stille spørsmål om loven er rett. Det er kanskje ikke så stor forskjell på livet i et offentlig og i et privat sykehjem. Forskjellen er at det ikke er like lett å kaste noen på dør.

De stunder mot valg. De som nå skal stemmes inn, skal være med å påvirke utviklingen. De må ta viktige avgjørelser i årene som kommer.

Det er viktig å stemme – bruk stemmeretten.