Panikksalg på Oslo Børs

Sjokknyheter fra Den europeiske sentralbanken og rykter om ny gresk gjeldskrise førte til panikksalg på Oslo Børs fredag. Ved stengetid hadde hovedindeksen sunket med 2,5 prosent til 358,13 poeng.

Sjokknyheten fredag om at Jürgen Stark, den tyske sjeføkonomen i Den europeiske sentralbanken, trekker seg, førte til børsras over hele Europa. Årsaken til at han trekker seg skal være at han ikke lenger vil støtte sentralbankens oppkjøp av statsobligasjoner fra gjeldstyngede land i eurosonen. Signalene om en lederkrise i Den europeiske sentralbanken kan forverre gjeldskrisen, ettersom banken spiller en avgjørende rolle for å løse problemene.

Samtidig kom det rykter om at Hellas skulle misligholde sin gjeld i løpet av helgen, skriver E24. Ryktene ble senere avkreftet av Hellas selv, men frykten forble og kursene stupte.

Aker Solutions stupte

Verst gikk det utover Aker Solutions og det kanadiske gruveselskapet Northland Resources, som sank med henholdsvis 9,1 og 10,1 prosent. Men også Norwegian, REC og Frontline fikk hard medfart, og gikk alle ned over 7 prosent.

For børslokomotivet Statoil, førte nyhetene til panikksalg. Selskapet omsatte aksjer for over én milliard kroner – mer enn dobbelt så mye som dagens nest mest omsatte selskap Yara – og gikk ned 2,9 prosent.

For kun et fåtall av selskapene på Oslo Børs endte dagen med positive tall. Blant disse er sjømatselskapet Marine Harvest og oljeselskapene DNO International og Det norske, som gikk opp henholdsvis 2,6, 2,5 og 2,2 prosent.

Verre ellers i Europa

På de fleste andre europeiske børser var nedgangen større enn i Oslo. I Frankfurt og Finland stupte børsene rundt 4 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris kom hakk i hæl med en nedgang på 3,6 prosent.

FTSE 100-indeksen i London var den av de store europeiske børsene der nedgangen var lavest, men opplevde likevel en nedgang på nesten 2,4 prosent.

I Asia var børsnedgangen mye svakere. Den japanske Nikkei-indeksen gikk ned 0,6 prosent, og i Hongkong sank Hang Seng-indeksen med 0,2 prosent.

Oljeprisen gikk også nedover fredag. Et fat nordsjøolje koster nå 112,51 dollar fatet, mens prisen på amerikansk lettolje ligger på 86,65 dollar fatet. (©NTB)

iselin.ronningsbakk@ntb.no