Storstilt NVE-åpning

Torsdag ettermiddag ble det rehabiliterte NVE-bygget på Majorstuen offisielt åpnet. Til stede var en rekke gjester og ikke minst stolte eiere og leietakere. (Se bildekarusell)

Fakta, Middelthunsgate 29

• Stod ferdig i 1964 og er på rundt 22 000 kvadratmeter .

• Norges vassdrags- og energidirektorat har hele tiden hatt tilhold i bygget.

• Deler av bygget er fredet.

• Rehabilitering avsluttet sommeren 2011.

• Eies av Entra Eiendom AS.

• Opprinnelig arkitekt er Fr. Lykke-Enger og Knut Enger. Arkitekt for rehabiliteringen: Dark Arkitekter.

• Kunstneren Odd Tandberg har stått for utsmykning av bygget.

Superlativene satt løst da Entra Eiendom, som eier bygget, og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som leier bygget, inviterte til åpningsfest i det rehabiliterte 47 år gamle bygget.

Det er et virkelig flott bygg NVE nå har flyttet tilbake til. Bygget, som opprinnelig ble tegnet av Fr. Lykke-Enger og Knut Enger, står frem i ny prakt. Bygget som delvis var vernet, og som torsdag ble fredet av Riksantikvaren, har beholdt mye av sitt originale utrykk, men det er også modernisert på en meget imponerende måte. Arkitekt for rehabiliteringen har vært Dark Arkitekter, og Skanska har vært entreprenør. Optimo Prosjekt sto for prosjektledelse. Alle disse aktørene fikk mye skryt fra Enrtra-sjef Kyrre Olaf Johansen og NVE-direktør Per Sanderud.

Fredet bygg
Mange opplever nok oppgraderinger av verneverdige bygg som en meget krevende og vanskelig oppgave. Men på NVE-bygget har det vært et tett og godt samarbeid mellom Riksantikvar, eier, leietaker, rådgivere og entreprenør.

- Vi har aldri oppved hatt et så bra samarbeid som med Entra og NVE noen gang, uttalte Riksantikvar Jørn Holme i sin tale til de fremmøtte.

Riksantikvaren har stilt strenge krav ved rehabiliteringen, og deler av bygget er nå fredet. Bygget synliggjør etterkrigstidens satsing på kraftutbygging, og har en spennende arkitektur og kunst. Middelthunsgate 29 er et av få bevarte kontorbygg i denne stilen, i likhet med deler av regjeringskvartalet.

- NVE-huset er av nasjonal verdi med store kvaliteter fra etterkrigstiden. De fredete rommene er restaurert, og er flotte tidsbilder fra 1960-tallet. Samtidig er bygningen oppgradert til moderne kontorlokaler. Vi hos Riksantikvaren er meget fornøyd med resultatet, sier Holme.

Lavt energiforbruk
Energiforbruk har vært et viktig aspekt i rehabiliteringsarbeidene, det skulle vel nesten også bare mangle i hovedkvarteret til NVE.

NVE-bygget er klassifisert i Energiklasse B. Det er det første rehabiliterte bygg som er satt opp til klasse B.

- Som energimyndighet er NVE opptatt av å vise at det er mulig å oppnå en god energikarakter også i et gammelt bygg. Vi er meget godt fornøyd med å være på plass i dette rehabiliterte, moderne og miljøvennlige kontorbygget, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

For å begrense energibruken er det installert radiatorer med vann fra fjernvarme som energikilde, nye og tettere vinduer, bedre isolasjon og utskifting av en yttervegg. I tillegg er det gjort en mengde mindre forbedringer, som til sammen har gjort at bygget nå får energikarakter B. Dette betyr at energibruken i bygget er under 126 kWh pr kvadratmeter årlig. Ombyggingen har også ført til at NVE får plass til sine over 400 medarbeidere på mindre areal enn tidligere og arealbehovet er redusert med 30 prosent.

- Dette prosjektet viser at det er mulig å redusere energiforbruket betraktelig og effektivisere arealbehovet i eksisterende bygg, samtidig som byggene beholder sine preg. Bygg står for en stor del av Norges energiforbruk og oppgradering av eksisterende bygg er derfor avgjørende for å redusere energiforbruket i samfunnet, sier administrerende direktør Kyrre Olaf Johansen i Entra Eiendom, som eier rundt 125 kontorbygg på 112 eiendommer i Norge.

Deler kontor med OED
Etter hendelsene 22. juli har også NVE fått Olje- og energidepartementet som gjester i bygget. Statsråd Ola Borten Moe. Statsråden uttrykte i sin tale at han var takknemlig for måten de var blitt tatt imot på av NVE.

Til stede på åpningen var også statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet. Ordfører Fabian Stang fikk æren av å erklære bygget for åpnet.

Underholdningen sto Jo Nesbø for.

Les Byggeindustriens presentasjon av bygget her