Dømt til å selge kraftverk

Troms Kraft er dømt til å selge Bardufoss kraftverk til Statkraft. Det lokale kraftverket mente en lovendring fra 1959 ikke ga Statkraft anledning til å kjøpe det, men vant ikke fram i retten.

Eierne av Troms Kraft mener at det er befolkningen i Troms som har den moralske retten til vannfallet i Bardufossen som ble bygd i 1922. Men nå må kraftverket i Bardufoss selges, skriver Nordlys.

En avtale om vannfallet i Bardufoss fram til 2010 ble inngått med Staten i 1950. Ved leieforholdets opphør skulle Staten ha rett til å innløse produksjonsanlegget til teknisk verdi.

Siden det nå er Statkraft som eier rettighetene, krevde de sin rett til å overta Bardufoss kraftverk, i henhold til ordlyden i avtalen.

Troms Kraft mente dette aldri var forutsetningen på avtaletidspunktet og viste blant annet til en lovendring i 1959 der Staten ga evigvarende konsesjoner til alle offentlig eide kraftselskap. Statkraft mente på sin side at avtalen var av privatrettslig karakter, og vant fram med sitt syn i retten.

Uenigheten er stor om hvor mye Statkraft skal betale for anlegget og blir ikke partene enige kan spørsmålet om verdifastsettelse også havne i voldgiftsretten.