Oslos drikkevann var nærmest ubeskyttet mot terror

Passordet 0-0-0-0 kunne fram til i vår ha gitt terrorister full kontroll over vann- og avløpssystemet i Oslo kommune. En rapport fant så mange sikkerhetshull at den ble hemmeligstemplet.

I rapporten avsløres det at terrorister med en vanlig mobil og det lette passordet kunne overta kontrollen over vannforsyningen i Oslo og fysisk ha kommet seg inn på vannrenseanleggene for å forgifte, stoppe og sabotere drikkevannet til 600.000 mennesker, skriver VG.

De alarmerende funnene i rapporten fra Kommunerevisjonen har allerede ført til at koden ikke lenger gjelder og at viktige deler av sikkerhetshullene nå er rettet opp.

– Det er veldig alvorlig at sikkerheten har vært så dårlig og at det ikke har blitt oppdaget før, sier leder av kontrollutvalget i Oslo kommune, Frode Jacobsen (Ap).

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) ønsker ikke å kommentere saken, mens byråd for samferdsel og miljø, Jøran Kallmyr (Frp) sier at han på generelt grunnlag vil si at vannsikkerheten i Oslo er veldig god.

Kallmyr understreker at han ikke kan kommentere en rapport som er gradert.

Heller ikke Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune kan kommentere rapporten, men direktør Eli Grimsby uttaler at vannsikkerheten i Oslo er trygg og god.

Grimsby viser til at automatisering ved hjelp av fjernkontroll og fjernovervåking har gjort forsyningen sikrere enn noensinne. Samtidig skaper automatisering nye utfordringer og problemstillinger.

– Det tar vi på alvor, og nødvendige tiltak er iverksatt, sier Grimsby.

Etaten har etablert en egen seksjon for IKT som skal jobbe med informasjonssikkerhet.