Festdag på Norsk jernbaneskoles simulatorsenter

Statssekretær Lars Erik Bartnes åpnet det nye simulatorsenteret på Norsk jernbaneskole torsdag 8. september.

Norsk Jernbaneskole har nå fått Europas mest avanserte og realistiske simulator til opplæring av lokførere og togledere.

– Gratulerer med dagen! Fremtidens studenter kan glede seg, sa Bartnes.Simulatorsenteret inneholder seks komplette togførerkabiner samt en togledersentral med tre plasser. Statssekretæren, jernbanedirektør Elisabeth Enger og alle inviterte fikk lov til å kjøre tog og styre tog.

Med simulatoren får studentene trent i et sikkert miljø, og det er mulig å øve trygt på avvik og farlige situasjoner. Bartnes pekte også på at det er viktig å bygge kompetanse for fremtiden.

- I flere år fremover går årlig ca 40 lokførere av med pensjon. Det er Norsk Jernbaneskole som utdanner etterfølgerne. Trafikken øker, teknologien er i stadig utvikling og etter tiår med forsømmelser skal et enormt etterslep tas igjen, sa Bartnes.

Det unike med simulatorsenteret er muligheten å samkjøre trafikkstyringssimulator og tog¬simulator. Toglederen styrer signalene som lokomotivføreren kjører etter – akkurat som på de ”ordentlige” banene. Dette gjør opplevelsen reell, og studentene får øvd på den viktige kommunikasjonen mellom togleder og lokfører.

Simulatorsenteret har kostet ca 35 millioner kroner. Pris for nybygg/utgivelse inkludert simulatorsenter er til sammen estimert til ca 106 millioner kroner.

Jernbaneskolen ligger på Grorud, og visesanger Finn Kalvik fra nettopp Grorud sang blant annet ”Der togene flyr forbi” for gjester fra hele jernbane-Norge og samarbeidspartnere fra Australia, England og Sverige.

Norsk jernbaneskole tilbyr kurs og utdanning til hele jernbanesektoren i Norge. Skolen utdanner mellom 90-150 studenter på lokomotivførerutdanningen årlig. Siden oppstarten som fagskole er det utdannet totalt 350 lokomotivførere. I tillegg holder skolen kurs for et stadig økende antall lærlinger fra hele sektoren. I 2011 er det totalt ca 240 lærlinger innen jernbanefagene, samt at skolen kurser mellom 3-4000 deltakere i året innen blant annet sikkerhetsfag, signalfag, el- og kontaktledningslære og banefag.