Riving et ikke-tema for Statsbygg

- Hva som skjer med regjeringskvartalet, er altfor tidlig å ta stilling til. Vi kommer ikke til å rushe arbeidene, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg.

Hun var med på befaringen i regjeringskvartalet sammen med 22. juli-kommisjonen tidligere i dag.

– Det er første gang jeg personlig er inne i et av byggene, det var veldig sterkt å se de store ødeleggelsene. En av tankene jeg sitter igjen med er at det var godt at det skjedde på en fredag midt i sommerferien at det var så få på jobb da det skjedde, sier Hege Njaa Rygh.

 – Hva tenker du om fremtiden til høyblokka og de andre byggene som ble rammet av terroraksjonen?

– Det er for tidlig å si noe om byggenes fremtid. Statsbygg kan etter hvert bidra med bygningstekniske vurderinger, men det er jo bare en liten del av de hensyn og vurderinger som regjeringene må ta. Her spiller alt fra sikkerhet, kulturhistorie og regjeringens organisering inn, sier Hege Njaa Rygh.

Men akkurat når Statsbygg kan gi en endelig vurdering av byggenes tilstand, er hun usikker på.

– Vi jobber ikke med konkrete tidsperspektiver. På nåværende tidspunkt er vi i gang med sanering, verdisikring, rydding og istandsetting der det er mulig. Det er en prosess som vil ta flere måneder, sier Njaa Rygh.

Hun ser ingen grunn til at Statsbygg skal rushe arbeidene i regjeringskvartalet.

– Dette må gjøres skritt for skritt. Det å rydde ut på en forsvarlig måte, er tidkrevende. Når du løfter og flytter på noe i de rammede bygningene, dukker det alltid opp nye overraskelser, for eksempel i form av glass- og asbeststøv. Det gjør at vi ikke har mulighet til å stresse dette arbeidet, sier Hege Njaa Rygh.