Sjokkerende om kommunene

I undersøkelsen som er gjennomført av Byggenæringens Landsforening (BNL) blant landets ordførere og rådmenn, viser at bare 6 % av kommunene stiller krav til miljø og klima når de setter i gang bygg- og anleggsprosjekter. Hadde man spurt kommunestyrerepresentantene hadde man kanskje fått et enda mer deprimerende svar.

Til tross for monsterregn, storm, ras og flom har dette vært et ikketema i valgkampen.

– Det viser at kommunene ikke tar klimautfordringene på alvor, sier Audun Lågøyr, direktør for Kommunikasjon og næringspolitikk i BNL.¨

Det hjelper lite å si at det gjør heller ikke de sentrale myndighetene. Vi sparer oss til fant – og lar landet forfalle.

Det som ellers kommer frem i undersøkelsen er at mange små kommuner overhode ikke stiller krav til entreprenørene når en jobb skal gjøres. Dette grenser etter vårt syn til det uansvarlige. Hovedårsaken er at mange små kommuner overhode ikke har den kompetanse som trengs. Dette er nok en grunn for å få større kommuner.

I kommuner med under 2000 innbyggere svarer hele 98 % at de ikke stiller slike krav. Kommunene med mellom 5000 og 10000 innbyggere er flinkest, men fortsatt er det bare 11 % som stiller krav til miljø.

Det er også skremmende å se at kommuner med ordfører fra Fremskrittspartiet, Senterpartiet, SV og Venstre ikke stiller krav i det hele tatt. Der synes det kun å være laveste anbud som gjelder.

Nå må alle ansvarlige beslutningstakere i det offentlige Norge skjerpe seg før katastrofen er et faktum.

Velgerne må stille krav til at de personene som velges inn, er opptatt av å sikre de mest fundamentale behov menneskene har. Ett av dem er å sikre gård og grunn. Et annet er å sikre fremkommelighet og trygghet både når det gjelder kommunikasjoner og når det gjelder å sikre forsyninger som strøm, telefon og vann- og avløp.