Forsvaret har sprengt Breiviks bombestoff

Forsvaret har torsdag ettermiddag sprengt bombestoffet som Anders Behring Breivik hadde lagret på Vålstua gård i Hedmark.

Sprengningen ble utført i samarbeid med politiet og hadde som formål å avklare om sprengstoffet har samme virkning som bomben som gikk av i Regjeringskvartalet 22. juli, opplyser politiet.

Terrorsiktede Breivik kjøpte 6 tonn kunstgjødsel 4. mai i år. Politiet har beslaglagt 3 tonn kunstgjødsel på gården han leide på Åsta Øst i Hedmark. Bomben som ble benyttet i Oslo, skal ha veid rundt 950 kilo.

Torsdagens sprengning ble ifølge politiet gjennomført som en kontrollert prøvesprengning i testområdet Gråfjell på Rena torsdag ettermiddag klokken 14.25. Feltet er tilknyttet militærbasen på Rena i Hedmark.

Breivik gjennomførte selv minst én prøvesprengning før terrorangrepene. Han har pekt ut hvor han foretok prøvesprengningen, og etterforskningen har bekreftet at dette skjedde noen kilometer unna gården. 26. juli gjennomførte politiet en mindre prøvesprengning på gården. Denne prøvesprengningen ble foretatt for å tilintetgjøre eksplosiver som besto av ulike rester fra Breiviks bombeproduksjon