NVE anbefaler konsesjon til vindkraftverk

NVE anbefaler Olje- og energidepartementet å gi Lyse Produksjon AS og Statskog SF konsesjon til å bygge og drive henholdsvis Måkaknuten og Stigafjellet vindkraftverk med tilhørende nettilknytninger.

Det melder NVE i en pressemelding.

Måkaknuten og Stigafjellet vindkraftverk ligger i nær tilknytning til de konsesjonsgitte Moi-/Laksesvelafjellet, Eikeland-Steinsland, Gravdal og Skinansfjellet vindkraftverk. Tiltakene berører Bjerkreim og Gjesdal kommuner, Rogaland fylke.

De fire konsesjonsgitte vindkraftverkene er påklaget, og er til Olje- og energidepartementet for klagebehandling sammen med klager på NVEs vedtak om avslag til Ulvarudla, Stigafjellet, og Brusali-Karten vindkraftverk.

Lyse Produksjon AS fikk 18.12.2009 avslag på sin søknad om Ulvarudla vindkraftverk, med begrunnelse at de samlede direkte og indirekte negative virkningene for landskap, kulturminner/kulturmiljø, friluftsliv, biologisk mangfold og støy ved bebyggelse er for omfattende. I Lyse Produksjons klage på avslaget, viser de til et redusert planområde innenfor Ulvarudla vindkraftverk, Måkaknuten, som de mener vil ha færre virkninger sammenlignet med Ulvarudla vindkraftverk.

Statskog fikk 18.12.2009 avslag på sin konsesjonssøknad for Stigafjellet vindkraftverk, med hovedbegrunnelse i at den omsøkte nettilknytningen var for kostbar. I klagen fra Statskog på avslaget til Stigafjellet vindkraftverk ble det vist til planer for en ny nettilknytning, som vil gi vesentlig reduserte kostnader sammenlignet med omsøkte løsning.

Olje- og energidepartementet har bedt NVE om å avgi innstilling for Måkaknuten og Stigafjellet slik at de inngår i den samlede behandlingen av de påklagede vindkraftverkene i Rogaland.

Etter NVEs vurdering har de to reviderte prosjektene små virkninger for miljø i vid forstand, og den nye omsøkte nettilknytningen til Stigafjellet har en forsvarlig kostnad med hensyn til installert effekt i vindkraftverket.

Med en positiv innstilling for Måkaknuten og Stigafjellet vindkraftverk, åpner NVE opp for en ytterligere utbygging av til sammen 96 MW i Gjesdal og Bjerkreim kommuner.

Sammen med Moi-/Laksesvelafjellet, Eikeland-Steinsland, Gravdal og Skinansfjellet vindkraftverk gir dette en samlet utbygging på 576 MW. Dette tilsvarer en fornybar elektrisitetsproduksjon på ca. 1,7 TWh.