- Kommunene tar ikke klimaendringene på alvor

En undersøkelse gjennomført av Byggenæringens Landsforening (BNL) blant landets ordførere og rådmenn viser at bare 6 % av kommunene stiller krav til miljø og klima når de setter i gang bygg- og anleggsprosjekter.

– Det viser at kommunene ikke tar klimautfordringene på alvor, sier Audun Lågøyr, direktør for Kommunikasjon og næringspolitikk i BNL.

Han mener at de siste dagers flom og ras viser at kommune-Norge sparer seg til fant, ved ensidig å være opptatt av pris ved kontraktsinngåelsen og ikke stiller krav om kompetanse knyttet til miljø og klima hos entreprenør eller byggmester.

Undersøkelsen har spurt over 600 ordførere og rådmenn om hvilke krav de stiller til sine entreprenører. Færrest krav til miljø stiller kommunene på Vestlandet og i Hedemark og Oppland. Der er det bare 3 % som svarer at de stiller slike krav.

- Det er både overraskende og skuffende at kommunene i de delene av landet som vi nå ser rammes hardt av uværet ikke stille slike krav sier Lågøyr.

Kommuner med ordfører fra Fremskrittspartiet, Senterpartiet, SV og Venstre som svarer at de stiller ikke slike krav i det hele tatt.

– Kommunene må begynne å stille andre krav til entreprenører og byggmestere enn bare lavest mulig anbud, sier Lågøyr.

Et annet funn i undersøkelsen er at det er i kommuner med under 2000 innbyggere færrest stiller krav. Der svarer hele 98 % at de ikke stiller slike krav. Kommunene med mellom 5000 og 10000 innbyggere er flinkest, men også der er det bare 11 % som stiller krav til miljø.

– Dette er en utfordring for hele kommune- Norge. Det trengs både kompetanse, oppmerksomhet og vilje fra offentlige byggherrers side til å gjennomføre tiltak for å sikre trygge veier og boliger i årene som kommer, avslutter Lågøyr.