Entra kutter strøm

Entra Eiendom sparer mer energi enn noen gang. Årsaken er bevisste tiltak for strømsparing og energieffektivisering av selskapets eiendommer.

Bygninger fordelt på energiklasser

Entra har energimerket alle 125 bygninger i sin portefølje. Under ser du hvilke energiklasser de kommer inn under. Entras mål nå er energiklasse A for alle nybygg, energiklasse B for alle rehabiliteringer. For eksempel blir Skattedirektoratet  A og NVE-huset er B.

Energiklasse A = 0 bygninger
Energiklasse B = 3 bygninger
Energiklasse C = 17 bygninger
Energiklasse D = 33 bygninger
Energiklasse E = 25 bygninger
Energiklasse F = 6 bygninger
Energiklasse G = 11 bygninger

Totalt 125 bygninger

Fakta:

Energimerking har som mål å synliggjøre energiforbruket overfor potensielle leietakere.

Og at det blir en del av konkurranseelementet for å kapre kunden. Dette vil bidra til økt energieffektivitet i bygningsmassen.

Hva gjør merkeordningen:

Energimerking forteller hvor energieffektivt bygget er og er et uttrykk for byggets energistandard.

Noen sammenlikninger:

Bygninger som tilfredsstiller dagens byggeforskrifter vil få energiklasse C eller D. Kun bygg som tilfredsstiller strengere krav enn byggeforskriftene vil få karakteren A eller B.

Entra Eiendom har oppnådd store besparelser i energiforbruket de siste fem årene. Reduksjonen har vært på 20 prosent de siste fem årene og ti prosent de siste to årene. Utviklingen har fortsatt i år. Første kvartal i 2011 reduserte selskapet sitt totale energiforbruk med 5 prosent, og i første halvår i 2011 med 4 prosent sammenlignet med 2010. Totalt er forbruket i 2010 10 % lavere sammenlignet med forbruket i 2006.

Energiforbruket for Entra sine bygg er i underkant av 200 GWh i året eller to hundre millioner KWh. Fem prosents reduksjon vil i løpet av ett år, utgjøre omtrent det samme som hele årsforbruket i Entras hovedkontor i Postgirobygget, som er omtrent ti millioner KWh i året.

I Norge står bygninger for rundt 40 prosent av det totale energiforbruket. Regjeringen har satt som mål å halvere dette energiforbruket. Dette krever betydelige forbedringer i eksisterende bygningsmasse.

 – Entra har gjennomgått hele bygningsmassen og energimerket alle bygningene. Vi har kontinuerlig kontroll på vårt energiforbruk. Planen er å oppgradere bygningsmassen for å systematisk redusere energiforbruket betraktelig. To eksempler er NVE-huset og Skattedirektoratets kontor i Oslo, som etter full rehabilitering får et energiforbruk bedre enn de fleste nybygg. Dette omfatter tiltak som bedre isolering, nye vinduer, endringer i fasader og oppgradering av tekniske anlegg, sier administrerende direktør i Entra Eiendom, Kyrre Olaf Johansen.

Entra har gjort en rekke investeringer i sine bygg og oppgradert systemer for lys, varme, ventilasjon og kjøling. I perioden 2006-2010 reduserte selskapet energiforbruket med 54 GWh. noe som tilsvarer det årlige energiforbruket til 2145 eneboliger i Norge. Entras CO2-utslipp ble i samme periode redusert med 21 000 tonn CO2, det samme som ett års utslipp fra 10.800 nyere biler i Norge.

Entra tekniske direktør Nils Fredrik Skau, er godt fornøyd med at selskapet har prestert å redusere energiforbruket så mye. Fokus på eksisterende bygningsmasse og oppgradering av disse er en forutsetning for å lykkes, mener han.

– Med tanke på at Entra har redusert selskapets energiforbruk over mange år og gjort betydelige innsparinger er det spesielt imponerende at vi klarer å redusere energiforbruket ytterligere. Mange aktører gjør mye i nye bygg, det gjør også vi, men i tillegg har vi et sterkt fokus på den eksisterende bygningsmassen som samfunnet skal leve med i mange tiår fremover og som utgjør den store masse av eiendommer. Det er her det monner på det totale CO2-regnskapet, sier Nils Fredrik Skau.

I tillegg til energibesparelser har Entra gjennom målrettet arbeid ferdigstilt energimerking av alle eiendommene i sin portefølje. Entra ble ferdig med å energimerke alle bygningene sine den 1. juli. Dette arbeidet har også synliggjort nye tiltak som kan gjennomføres for å bedre energiforbruket ytterligere. Gjennom energimerkeordningen betyr det at Entra har kontroll på energiforbruket i sine bygg. En av disse eiendommene er det delvis fredede bygget i Middelthunsgate 29 på Majorstua i Oslo.

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som står bak og deler ut energimerkene. De understreker at det er klare krav før et energimerke kan oppnås.

– Seriøse utbyggere og leietakere er opptatt av energimerking. Både energikarakter, men ikke minst oppvarmingskarakter som sammen gir energimerket, sier William Rode, seniorrådgiver i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

- Vi er stolte over å kunne bidra så kraftig i energieffektiviseringen av den eksisterende bygningsmassen og at vi ser ut til å være det første av de store eiendomsselskapene som først har energimerket alle eiendommene våre, sier Nils Frederik Skau.