Høster millioner på elektronisk handel

– Svenske undersøkelser har vist at elektronisk samhandling i varedistribusjon kan gi innsparingseffekter på 1-3 prosent. Aktører i vårt prosjekt kan bekrefte slike tall.

- Og dette kan det bli store penger av da omsetningen av byggevarer her til lands ligger i størrelsesorden 30-50 milliarder kroner. Det er adm. direktør Arne Skjelle i Byggevareindustrien som opplyste dette da bransjeorganisasjonen sammen med kollegaen HSH Byggevarehandel markerte at første del av et samarbeidsprosjekt var avsluttet. Formålet var å definere felles grunndata og spilleregler for en effektiv varehåndtering gjennom elektronisk samhandling.

I 2009 ble det etablert et standardiseringsutvalg med fagpersoner fra partene som har utarbeidet en ny standard for identifisering og merking av byggevarer samt arbeidet for å ta i bruk elektronisk handelsmeldinger for bestilling, ordrebekreftelse, pakkseddel og faktura. Prosjekt har mottatt støtte fra Innovasjon Norge.

– Dette må sies å ha vært et vellykket prosjekt med gode leveranser og resultater som igjen har skapt drivkraft i både industri og handel for å realisere målsettinger, kommenterer direktør Bengt Herning i HSH Byggevarehandel.

Prosjektet har særlig konsentrert seg om innlegging og kvalitetssikring av grunndata i byggevarebasen NOBB. På denne måten skal bransjen kunne utnytte og bruke den nye informasjonen i NOBB og kjenne til den nye standarden for EDI-meldinger, Nordic eBuilding Standard.

– Det er blitt øvet et betydelig trykk på handelsbedriftene for å oppgradere dataløsninger. Industriaktørene blitt utsatt for et tilsvarende trykk både fra prosjektet og handelen, opplyser Herning.

Byggevareindustrien og byggevarehandelen har nå inngått ny avtale for å videreføre overgangen fra manuelle papirbaserte forretningsmessige rutiner til elektronisk handel basert på entydige grunndata.

– Nå er prosjektet spisset mot informasjon og oppfølging for å få realisert og utviklet elektronisk samhandling mellom aktørene. Partene er helt enige om at dette er helt vesentlig for å sikre effektivitet og lønnsomhet, kommenterer Arne Skjelle.

Status er at over 100 leverandører er i gang med merking og identifisering av varer i henhold til standarden. De samme leverandørene er også i gang med innlegging av vareinformasjon i NOBB i henhold til ny standard. Videre har minst fire byggevarekjeder tatt i bruk ny vareinformasjon. Og endelig har 50 byggevarebutikker begynt å sende EDI-bestillinger.

Alle standarder er åpent tilgjengelige for nedlastning. Dokumentene kan hentes her