Vannmassene stanser prosjekt

Den enorme nedbøren som er kommet i det siste, gjør forholdene også svært vanskelig på mange bygge- og anleggsprosjekter. Flere steder er forholdene så ille at arbeidet har stoppet mer eller mindre opp. Pumpene går natt og dag for å pumpe ut vann fra byggegroper og anleggsområder.

Flere steder er det nesten ufremkommelig for store anleggsmaskiner. Det er heller ikke mulig å komme til med lastebiler mange steder. Stanser leveringen av byggevarer og utstyr, er det stopp.

I tillegg er det selvsagt lite trivelig å jobbe på en byggeplass når regnet kommer – ikke bare i bøtter, men i badekar. Faren er også overhengende for at mange bygg kan få fuktskader på grunn av alt regnet. Noen entreprenører har selvsagt sikret seg, og vi ser stadig flere tak over tak-løsninger. Dette gir den beskyttelsen som man trenger, og arbeidet kan fortsette til tross for at regnet høljer ned.

Meteorologene varsler mer vær. Ja, i enkelte områder skal det komme monsterregn.

Vannet koster – og dersom entreprenørene ikke har beregnet slike hendelser inn i kontraktene kan det fort bli tap når byggeregnskapet skal avsluttes. Det er også viktig at man sikrer seg rent juridisk.

Mange gjør nå en heltemodig innsats for å sikre byggeplassene best mulig. Mange fra byggenæringen deltar også aktivt når det går ras og når flommen kommer.

Hvor store skader sommerens og høstens uvær har gjort så langt, finnes det ikke en eksakt oversikt over. Men det er ikke tvil om at dette vil bli en kostbar sommer. Det blir også kostbart å bygge alt opp igjen. Men det er ikke bare å bygge opp. Man må også forsikre seg mot fremtidige hendelser.

Sommerens vær må få alle til å åpne øynene. Verden er forandret.

 

Slike reportasjer som denne fra nrk.no viser situasjonen opå mange byggeplasser landet rundt:

http://nrk.no/nyheter/distrikt/hordaland/1.7781851