Tror kronekursen tvinger Norges Bank til nye rentekutt

Norges Bank kommer til å sette ned renta for å stagge en galopperende kronekurs, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Terra.

På lang sikt kan et særnorsk, høyt rentenivå føre til industridød i konkurranseutsatt næring, tror sjeføkonomen. Det vil ramme hele det norske samfunnet – også offentlig sektor, som normalt er beskyttet mot markedsbaserte svingninger i økonomien.

Et rentenivå i Norge som ligger over det handelspartnerne våre har, gjør krona attraktiv for spekulanter.

– Kronekursen har styrket seg gjennom hele 2011. Vi er på vei over i farlig lende, hvor vi ikke klarer å tøyle kronekursen. Ofrene er store deler av konkurranseutsatt sektor. Vi begynner å nærme oss nivåer på kronekursen, der det ikke lenger lønner seg å satse i Norge, sier han til NTB

Fra før er det enighet blant økonomene og analytikerne om at nye og dystre utsikter internasjonalt kommer til å få konsekvenser for rentebanen til Norges Bank. De siste dagene har en sterk vekst i kronekursen kommet som et tilleggsargument.

Rekordsterk krone
Den norske krona lå onsdag på rekordhøye nivåer mot euroen (7,50), dollaren (5,30) og britiske pund (8,60) etter at investorer fulgte etter Credit Suisse og begynte å kjøpe store mengder kroner. Utsikter til god avkastning og minimal risiko gjør krona magnetisk i en tid med finansiell uro og usikkerhet internasjonalt.

Andreassen er skremt over det han ser. Svaret er å kutte renta så fort som overhodet mulig for å gjøre krona mindre attraktiv og dermed senke presset på kursen, mener han.

– Det som var urovekkende var at kronekursen fortsatte å styrke seg – etter at Norges Bank i august reduserte antall ventede rentehevinger framover. Sentralbanksjefen trenger ikke vente til neste rentemøte denne gangen. Det holder med et telefonmøte for fatte en rentebeslutning, sier han.

Om Norges Bank velger å holde seg til sin opprinnelige møteplan, blir neste rentemøte holdt 21. september.

Billigere boliglån
Uansett ser det ut til at det er boligeierne som fortsatt vil dra aller mest nytte av elendigheten andre steder. Styringsrenta kommer neppe opp før om et år, ifølge Nordea. Det borger for fortsatt press på boligprisene og fortsatt billige lån også neste år

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets ser ennå ingen grunn til å revurdere sin siste renteprognose fra 31. august, til tross for utviklingen i kronekursen siden den gang: Den første renteøkningen kommer tidligst i august neste år, for så å bevege seg saktere oppover enn tidligere antatt.

– For at valutakursen skal bidra til ytterligere å senke rentebanen, og kanskje til og med føre til kutt i styringsrenta, må vi se at den biter seg fast på dagens nivå eller høyere godt inn i neste år. Snarere tror vi at den siste styrkingen er et midlertidig fenomen og at vi muligens får se en reaksjon i motsatt retning, sier Bruce.

Han er ikke så bekymret for industrien. En stor og voksende del av den leverer sine produkter til offshoreindustrien – en sektor som i større grad er skjermet mot svingninger i valutakursen og hvor man venter gode tider, høye oljepriser og økte investeringer framover.