Standardisering gir økt produktivitet

Onsdag ble det skrevet under en viktig avtale mellom HSH Byggevarehandel og Byggevareindustriens Forening som gjelder byggevarestandardisering. Dette arbeidet som også har vært støttet av Innovasjons Norge, er kommet i stand ikke minst takket være en helhjertet innsats fra de aktørene som har vært med i prosjektet. Dette arbeidet vil bety mye for å bedre produktiviteten i næringen.

Det var etter et initiativ og forarbeide fra byggevarehandelen, at Trelast- og Byggevarehandelens Fellesorganisasjon – TBF (nå HSH Byggevarehandel) og Byggevareindustriens Forening vinteren 2009 inngikk en samarbeidsavtale om å etablere et prosjekt som hadde som formål å definere felles grunndata og spilleregler. Dette er forutsetning for å effektivisere varehåndtering som er helt nødvendig for å lykkes med en elektronisk samhandling.

I første omgang vil dette arbeidet føre til at det utarbeides en ny standard for identifisering og merking av byggevarer gjennom strekkoder samt at man tar i bruk elektroniske handelsmeldinger for bestilling, ordrebekreftelse, pakkseddel og faktura.

I neste omgang er det viktig at også de store kundene i byggenæringen koples på. Dette vil utvilsomt bedriftene kunne spare masse penger på. Noen antyder milliardbeløp for en samlet byggenæring. Byggmakker alene ser kortsiktige direkte besparelser på 50 millioner kroner i året.

Mange av de store aktørene i byggevarehandelen og byggevareindustrien har vært med i pilotprosjektet. De har lagt ned en betydelig innsats og brukt mye penger. Nå er håpet at også resten av aktørene som det angår, blir med.

Vi vil gi en honnør til alle som har vært med. Vi kan kanskje gå så langt å si at det var en stor dag for norsk byggenæring da avtalen ble skrevet under. Vi kommer med en større reportasje i Byggeindustrien om hendelsen og hva dette egentlig innebærer .

Det er nå nødvendig at dette arbeidet fortsetter. Sekretariatet legges til Byggtjeneste som også har ansvaret for NOBB. Det er en viktig bærebjelke i dette arbeidet.