Solheim gir nye millioner til miljøbevegelsen

Miljøbevegelsen fikk refs av olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Nå plastres sårene med nye millioner over neste års statsbudsjett.

Avsender er mannen som framstår som Borten Moes fremste antagonist i regjeringen, miljøvernminister Erik Solheim (SV).

– Denne saken har ikke noe med Ola å gjøre. Dette hadde vi planlagt lenge før han begynte valgkampen sin, sier Solheim til NTB.

I forslaget til statsbudsjett for neste år vil regjeringen øke grunnstøtten til miljøbevegelsen med 3 millioner til 49,5 millioner kroner. Miljøverndepartementet har også besluttet å legge om tilskuddsordningen for å gjøre den mer oversiktlig og forutsigbar.

– Omleggingen er i tråd med hva Stortinget har bedt om og innebærer at organisasjonene som har mange medlemmer og høy aktivitet blir premiert. I tillegg gis det støtte til gode enkeltprosjekter, sier Solheim.

Ros

Medlemsorganisasjonen Naturvernforbundet og miljøstiftelsen Bellona ble nevnt spesielt da olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) i forrige uke utfordret miljøbevegelsens virkelighetsforståelse. Ifølge Borten Moe legger Naturvernforbundet kjelker i veien for regjeringens fornybarsatsing, mens Bellona ikke tar innover seg hvor «ren» norsk olje- og gassproduksjon er.

– Fossil energi vil være en viktig del av verdens energiforsyning i mange, mange tiår framover. Norges rolle blir dermed å satse videre på fangst og lagring av CO2 samt å sørge for en mest mulig miljøvennlig utvinning av olje og gass, sa Borten Moe til NTB i forrige uke.

Miljøvernministeren skryter på sin side av de samme organisasjonene som Borten Moe kritiserer.

– De demokratiske medlemsorganisasjonene utløser frivillig engasjement og innsats både nasjonalt og lokalt, og de gjør en uvurderlig jobb i miljøarbeidet. Det samme gjelder enkelte miljøstiftelser som har stor samfunnsmessig betydning, både som medspillere med høy kompetanse og som korrektiv til regjeringens politikk, sier Solheim.

«Litt lei»

SV-profilen slo tirsdag fast at han er «litt lei» av utspillene fra Borten Moe. Uttalelsen kom etter at oljestatsråden overfor Stavanger Aftenblad hadde slått fast at det er uaktuelt å framskynde byggingen av renseanlegget på Mongstad – selv om kreftfaren ved aminteknologien er avblåst.

– Det han sier om Mongstad får stå for hans egen regning. Regjeringen er enig om at vi skal vurdere om ny informasjon gir grunnlag for en raskere framdrift i prosessen. Den vurderingen vil bli tatt i løpet av de nærmeste månedene, sa Solheim.

I forrige uke ble Ola Borten Moe kalt «fersk» av SV-leder Kristin Halvorsen og «tøvete» av SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen. Andre har gitt ham honnør for å våge å stå opp mot verbale opinionsledere som Naturvernforbundets Lars Haltbrekken og Bellonas Frederic Hauge.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er en vinnersak for et distriktsparti som Senterpartiet. I stedet for å dilte etter SV og Venstre, kan Sp være det eneste sentrumspartiet som mener det samme som Arbeiderpartiet, Frp og Høyre, lød dommen fra valgforsker Frank Aarebrot. (©NTB)