Frykter nye oversvømmelser neste uke

De våteste områdene i landet vil trolig spares for den verste nedbøren i dagene framover. Men vannet flyter og magasinene er fulle, så litt regn kan raskt skape nye oversvømmelser.

En lang rekke veier i Østfold, Buskerud, Hedmark, Vestfold og Akershus var fortsatt stengt onsdag kveld som følge av de store nedbørsmengdene den siste tiden. I Østfold melder Vegvesenet om de verste oversvømmelsene på ti år. Men skal vi tro meteorologene, vil områdene som har vært hardest rammet av store nedbørsmengder bli spart de neste tre til fire dagene.

– Nå trekker vi pusten og får vannet unna, så venter vi og forbereder oss på å gi rom for mer vann senere, sier vakthavende hydrolog Thomas Skaugen ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Den største flomfaren er nemlig over for denne gang.

– Men det er veldig vått, og alle magasiner er veldig fulle, så det er ikke veldig mye å gå på. Det skal ikke mye nedbør til før det kan skape problemer igjen, advarer Skaugen.

Verste på ti år
Bilister i Østfold var onsdag hardest rammet av vannmassene.

– Jeg kan ikke huske at det har vært så ille som dette de siste ti årene. Vi har til og med måttet stenge E18 ved Mysen. Det er spesielt. Vi følger situasjonen fortløpende og setter opp omkjøringsskilter så raskt det lar seg gjøre, sier byggeleder Yngvar Arvesen i Statens vegvesen til NTB.

Veivesenet i Østfold har opprettet et kriseteam som befinner seg i Moss.

– Vannstanden er fortsatt stigende i de største elvene og bekkene. Vi prøver å oppdatere entreprenørene våre om situasjonen. Vi må nok påregne en del reparasjoner og kostnader etter dette, sier han.

Det er vann i kjørebanen og dermed redusert fremkommelighet på flere andre strekninger i Østfold. Trafikantene oppfordres til å senke farten og være ekstra oppmerksomme.

Gamle E18
– Nå har vi skiltet en omkjøring på sju mil via riksvei 22 mellom Mysen og Rakkestad, videre gjennom fylkesvei 124 til Strømsfoss og fylkesvei 21 opp til Ørje og E18. Det er ikke den nye delen av E18 som er rammet, sier seksjonssjef Arne Bjørklund ved Statens vegvesen i Østfold til NTB.

Onsdag kveld var det fortsatt mye vann på stedet, og Vegvesenet kunne ikke anslå når det er tørt nok til at veien kan repareres og åpnes for trafikk. I tillegg er sju fylkesveier i Østfold stengt på grunn av flom.

Også i Buskerud og i Hedmark, Vestfold, Akershus er flere fylkesveier og riksveier stengt på grunn av flom eller jordras. Også veimyndighetene i Aust-Agder og i Nord-Trøndelag har måttet stenge veier på grunn av jordras.

Evakuert og stengt
Onsdag kulminerte vannstanden flere små og mellomstore vassdrag på Sør- og Østlandet på nivå med middelflom. NVE varsler at vannstanden i de største innsjøene ventes å nå toppen før helgen. Ettersom jordskredfaren avtar én til to dager etter at regnet har gitt seg, regner NVE med at skredfaren vil være vesentlig redusert i løpet av torsdag.

Tirsdag kveld ble seks personer evakuert fra to hus på grunn av flom i Skien i Telemark. I Sandefjord måtte Furustad barnehage i Sandefjord holde stengt.

– Det er så mye vann her at verken barn eller ansatte har noen mulighet til å komme inn i barnehagen. Vannet går over autovernet, og jeg tror vi snakker om over én meter med vann i veien her, sier barnehagestyrer Anne-Grete Frydenlund til NRK.