Drittdom gir ansvarsfraskrivelse

Den ulykksalige Høyesterettsdommen fra 19. mars 2007 som frifant Stavanger kommune etter et søksmål fra IF vedrørende en overforsvømmelse, koster i dag mange huseiere og forsikringsselskap store beløp. Denne dommen gjør at kommunene kan fraskrive seg ansvaret for dimensjoneringen av kloakknettet.

Det estremværet vi har sett stadig mer til, avdekker at ledningsnettet ikke klarer å ta unna. Derfor fylles bygg og boliger med vann – som oftes med drittvann.

Kommunene unnskylder seg med at mange av de gamle ledningene (noen er 100 år gamle) er dimensjonert i en annen tid hvor det var mindre nedbør. Det var dette argumentet som sikret seier for Stavanger kommune. Nå ser vi at stadig flere kommuner skriver om reglementet sitt når det gjelder vann og avløp, slik at de skal unngå å komme i trøbbel dersom det kommer masse regn som fører til overforsvømmelse.

Vi og mange andre medier og organisasjoner har i årevis pekt på dette problemet. RIF-rapporten” State of the Nations” viste også med all mulig tydelighet hvilke enorme utfordringer vi har. Nylig kom MEF med en rapport som viste tilstanden også til våre drikkevannsledninger. Der er det også mye elendighet. Ofte føres vann- og kloakkrør i samme grøfta. Alle forstår hvilken fare som oppstår når drikkevann og kloakkvann blandes.

Vi har ingen forhåpninger til at dommen fra Stavanger blir endret. Men rikspolitikerne har i årevis hatt mulighet til å komme med nye lover og regler som kunne ha regulert dette. For de aller fleste kommunepolitikere er dette en ikkesak. De vet knapt hva som ligger i grunnen under dem. Detgte er en sak for teknisk etat. Men for befolkningen er dette en stor og viktig sak. Derfor MÅ det en lovendring til.

Hadde Miljøvernministeren og de andre statsrådene som burde føle et ansvar, vært like engasjert i disse spørsmålene som de er i mange – for oss helt bagatellmessige saker – så ville selvsagt denne saken for lengst vært heist opp på agendaen.

Dette er nemlig en sak som virkelig kan føre til den store katastrofen for befolkningen om man nå ikke tar dette opp som høyeste prioritet.

Den virkelige store faren ved at denne saken flyter, er at ikke kommunene investerer nok penger til å oppgradere vann- og avløpsnettet sitt.

Nå er dette ikke bare problem med de eldste kloakkledningene. Vi har sett mange eksempler fra kommuner som har lagt tomter ut for salg også i nyere tid – og hvor boligene fylles med kloakkvann når regnet bøtter ned. Da strømmer det forurenset vann i alle sluker og vannkloasett fosser over. Boligen fylles med med dritt. Den stakkars huseieren har ingen mulighet til å stoppe katastrofen. Det at dette nylig skjedde i ”miljøkommunen” Nesodden som ledes av en profilert SV-ordfører, viser hvor lite politikerne forstår av dette. Ansvarsfraskrivelsen er satt i system.