Ap vinner skolevalget, Frp og SV taper

Ap er den klare vinneren av skolevalget, mens SV og Frp er taperne. Dette viser endelige tallene fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD).

 

Arbeiderpartiet gjør sitt beste skolevalg noensinne med 29,7 prosents oppslutning, en framgang på 8,5 prosentpoeng siden skolevalget i 2007. Dette er det beste resultatet for noe parti siden ordningen med skolevalg ble innført i 1989.

Høyre noterer seg også for et svært godt resultatet med 24,3 prosent, 6,8 prosentpoeng mer enn ved lokalvalget for fire år siden. Det er i tråd med utviklingen på meningsmålingene at disse to partiene gjør det svært godt blant de 368 skolene som stemte mandag og tirsdag.

– Dette er helt i tråd med forventningene. To partier er gått klart fram, mens to går tilbake. Det ser ut til at ungdommen begynner å stemme som resten av samfunnet, sier valgforsker Hanne Marte Narud til NTB.

De to ungdomspartiene AUF og Unge Høyre satt hele tirsdag og sjekket resultater med et stort antall skoler. Prognosene deres ble bekreftet av det endelige resultatet.

Opptellingen viser at SV og Frp er valgets tapere, også dette i tråd med forventningene.

Frp får en oppslutning på 16 prosent, en nedgang på 4,6 prosentpoeng siden 2007. For SV er resultatet bare 4,9 prosent, en tilbakegang på 5,9 prosentpoeng siden forrige lokalvalg. (©NTB)