Advokat: Røeggen ble lovet gull, fikk gråstein

DnB NOR solgte en rådyr investering, kalte den sparing og tiet om at høy risiko var en helt sentral del av produktet, hevder advokat John Christian Elden

– Ivar Petter Røeggen var ikke interessert i å investere, men spare i noe som for ham ble framstilt som et garantert produkt. Min klient ble lovet gull, men fikk gråstein, sa advokat John Christian Elden på Røeggen-sakens siste rettsdag i denne omgang.

Røeggen lånte en halv million kroner av DnB NOR for å kjøpe det omstridte spareproduktet av den samme banken i 2000. Dermed lånte han pengene tilbake til banken, til en lavere rente enn han selv lånte dem for. Pengene skulle banken plassere i et produkt som i verste fall ikke ville gi avkastning, men heller ikke noe tap. Seks år senere sto Røeggen tilbake 230.000 kroner fattigere etter store overføringer til banken i form av låneutgifter, provisjoner og omkostninger.

– Den eneste parten som hadde noen garanti i denne affæren var banken, fastslo Elden da han holdt sin avslutningsprosedyre i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

– Bare banken hadde garanti

– Informasjonen om spareproduktet ga ikke de svarene som er nødvendige for å kunne treffe en kvalifisert avgjørelse på om man skulle delta i dette veddemålet. I tillegg ble han utsatt for en aktiv tilråding fra banken, til tross for at produktet var fullstendig uansvarlig, sa Elden.

Han mener banken manipulerte kundene ved å kalle opplegget «sparing», et begrep som oppleves trygt, og ikke «investering», som av mange vil oppfattes som risikofylt. I tillegg underslo banken den betydelige risikokomponenten i opplegget, noe som fikk spareproduktet til å framstå som sikret mot tap for Røeggen, argumenterte Elden.

Han framholdt at Røeggen ville ha trygg sparing, i motsetning til det motpartens prosessfullmektig, advokat Anders Ryssdal hevder.

– Han var interessert i risiko, og det var avkastning han var ute etter, sa Ryssdal.

– Full av hull

Røeggen vant fram på alle punkter da det sivile søksmålet mot DnB NOR ble behandlet i Oslo tingrett. Saken havnet i retten da DnB NOR erklærte at banken ikke ville etterleve medholdet Røeggen fikk i Bankklagenemnda. Hvis Røeggen vinner igjen må banken betale tilbake de 230.000 kronene Røeggen tapte.

Det er langt på siden av problemstillingen å vise til at utfallet av Røeggens investering ville vært et helt annet hvis markedet hadde utviklet seg på en annen måte på starten av 2000-tallet, mener Elden.

– Ingen klager på paraplyen så lenge det ikke regner. Det er et godt uttrykk for hva bankens argumentasjon gir uttrykk for. I denne saken har det for Røeggens del begynt å fossregne, paraplyen har kommet opp og vist seg å være full av hull, sa Elden.