Fortsatt mye nedbør i vente over Sør-Norge

Sterk vind blåste trær over veien i Telemark. Og i resten av Sør-Norge bøttet regnet ned. Dårlig vær kan gi store ødeleggelser, frykter blant andre NVE.

Bondelaget: Våt sommer koster 500 millioner kroner

Den våte sommeren kan ha påført landbruket et tap på 500 millioner kroner, ifølge anslag fra Norges Bondelag.

Bondelagets beregninger viser at tapet i kornproduksjonen hittil i sommer kan utgjøre om lag 500 millioner kroner. Av dette utgjør økte tørkekostnader cirka 200 millioner kroner. Kvalitetsforringelse og volumtap utgjør cirka 300 millioner kroner.

– Svært mange bønder sliter med å få høstet avlingene, sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag.

Bondelaget regner med at tapene vil øke raskt hvis regnværet fortsetter.

– Det er alvorlig med tanke på at kvaliteten på det som er mulig å høste etter hvert, blir dårligere. Dårligere kvalitet på kornet vårt fører til at vi må ut på verdensmarkedet for å kjøpe matkorn. Da er vi samtidig med på å presse prisene i et verdensmarked der prisene for verdens fattige allerede er rekordhøye, sier Skorge.

Det er ikke bare kornproduksjonen som er rammet av nedbøren. Bondelaget melder om betydelige tap også i produksjon av poteter, grønnsaker, frukt, bær og gress til dyrefôr. Men foreløpig er det vanskelig for Bondelaget å gi gode anslag for hvor store verdier dette kan utgjøre. (©NTB)

Regnværet fører til økt vannføring og fare for flom og jordras i Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus, Oslo, Østfold, Oppland og Hedmark.

Sterk vind gir også problemer. På grunn av store vannmengder er E18 gjennom Østfold nå stengt.

Veien er stengt mellom Ramstadkrysset og Ørje i Østfold.

Tre over bil

Politiet i Telemark fikk tirsdag kveld flere meldinger om trær som hadde blåst ned på veiene i fylket på grunn av uværet som herjet deler av Sør-Norge.

Det dårlige været gjorde seg også gjeldende i private hager. På Vadrette i Skien blåste for eksempel et tre ned på en parkert bil, opplyser Telemark politidistrikt.

Politiet ber båteiere sjekke fortøyninger og båter som ikke er selvlensende, på grunn av kraftig vind og mye nedbør.

– Det er varslet mye nedbør i inneværende døgn. Vannføringen i de fleste vassdragene, også de større, vil igjen øke. Det er ventet at vannføringen i de fleste elvene vil kulminere i løpet av onsdag og torsdag på et nivå under 5 års flom, heter det i et flomvarsel fra NVE.

Tap for kornbøndene

Vinden i Oslofjorden har også slått ut to av Bastø Fosens ferjer. Ifølge NRK kjører Bastø Fosen vanligvis fem ferjer mellom Moss og Horten, men de to minste er nå innstilt.

For kornbøndene har alt regnværet ført til store tap. Ifølge Norges Bondelag kan den våte sommeren ha kostet landbruket 500 millioner kroner.

– Svært mange bønder sliter med å få høstet avlingene, sier generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge.

Bondelaget regner med at tapene vil øke raskt hvis regnværet fortsetter.