Solheim lei av Borten Moe

Først terget han på seg miljøbevegelsen. Så prøvde han å sette bom for raskere Mongstad-rensing. Dermed klarte olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) igjen å irritere regjeringspartner SV.

– Jeg begynner å bli litt lei hans mange soloutspill. Det han sier om Mongstad får stå for hans egen regning, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) til NTB. Han understreker at regjeringens ambisjoner om å få fortgang i fullrenseanlegget på Mongstad står ved lag.

– Regjeringen er enig om at vi skal vurdere om ny informasjon gir grunnlag for en raskere framdrift i prosessen. Den vurderingen vil bli tatt i løpet av de nærmeste ukene, sier Solheim.

Det var i et intervju med Stavanger Aftenblad mandag at Ola Borten Moe slo fast at det er uaktuelt å framskynde byggingen av renseanlegget.

– Vi følger de planene som er satt i gang. Vi har satt i gang med et omfattende løp med testing av nye teknologier. Det er viktig å fortsette med det, sa Sp-statsråden.

– Ikke helsefarlig

I mars i år utsatte Statoil fullskala CO2-rensing på Mongstad i to år på grunn av bekymring for kreftrisiko ved den såkalte aminteknologien. I forrige uke slo Klima- og forurensningstilsynet (Klif) fast at helsefaren er mindre enn fryktet, og Solheim tok selv til orde for fortgang i prosessen.

– Når ikke helsefaren lenger er til stede, er det ingen grunn til å ikke framskynde renseprosjektet. Da er det bare viljen det står på, og den er åpenbart ikke til stede, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til NTB.

Bellona-leder Frederic Hauge frykter at Norge taper klimakampen.

– Dette er så ille som det kan få blitt. Det er i strid med hva Erik Solheim ga signaler til oss om. SV sa at hvis det viser seg at det ikke er kreftfare, så skal de prøve å få framskyndet dette. Dette gjør at Norge nå kommer helt i utakt med EUs satsing, sier han.

At kreftfaren tones ned er imidlertid ikke det samme som å si at renseanlegget kan ferdigstilles så fort som råd er. Bellona mener det ikke er teknologiske hindringer i veien, men Solheim sier til NTB at prosjektet har vært langt mer krevende enn forutsatt. Dessuten er det et kostnadsspørsmål å gjennomføre CO2-rensing på Mongstad.

– Før Solheim går ut og sier at vi må få fortgang i byggingen, må han sørge for at regjeringen legger fram et nytt forslag med en ny prislapp for Stortinget, sa Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen til NTB i forrige uke. Han anslo at anlegget kan komme til å koste 20–25 milliarder kroner.

Rød klut

I forrige uke brukte SV-toppene Erik Solheim, Kristin Halvorsen og Snorre Valen begrepene «søt», «fersk» og «tøvete» om Ola Borten Moe og hans angrep på Naturvernforbundet og Bellona.

Sp-profilen har også tidligere ertet på seg sine regjeringskolleger i SV, blant annet ved å slå til lyd for et gjenreist sentrum og for å snakke varmt om framtiden til fossile energikilder som olje og gass.

«Et irritasjonsmoment», var beskrivelsen fra en sentralt plassert SV-er under landsmøtet i mars. Partileder Kristin Halvorsen tonet ned motsetningen den gang.

– Vi må vise litt romslighet. Han kommer fra Stortinget, og det er slik i alle partier at noen har ansvar for å trekke med seg flankene. Nå har han fått et nytt ansvar, og det regner jeg med at han tar, sa Halvorsen til NTB den gang.

Til tross for åpne rivninger de siste dagene, avviser Solheim avviser at det har skåret seg mellom Borten Moe og ham selv.

– Det er ingen personlige konflikter mellom oss, men vi er politisk uenige i flere spørsmål. Jeg ser på Senterpartiet som en god forbundsfelle når det gjelder CO2-rensing på Mongstad, sier han.