Økt handel med Kina

Norsk handel med Kina økte i første halvår i år. Nobelprisutdelingen i fjor har ikke hatt noen negativ effekt, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

De siste ti årene har både import fra Kina og eksport til Kina økt. Det siste halvåret har ikke vært noe unntak. Men import fra Kina er mye større enn eksport til Kina, slik at det norske handelsunderskuddet mot Kina stadig øker, viser tallene fra SSB.

I fjor importerte Norge nesten tre ganger så mye som landet eksporterte til Kina for. Importverdien nærmet seg da 40 milliarder kroner.

Tall for første halvår i år viser at importen fra Kina har fortsatt å øke. Den økte med rundt 16 prosent sammenlignet med første halvår i fjor, til totalt 19,8 milliarder kroner. Norsk eksport til Kina gikk i samme periode opp med over 43 prosent, til 8,5 milliarder kroner. Det indikerer at veksten fortsetter godt inn i 2011, ifølge SSBs oversikt.

SSB ser ingen umiddelbare effekter av Nobelprisutdelingen i fjor. Men selv om både import og eksport har økt i første halvår, er påvirkningen av allerede inngåtte, langsiktige kontrakter ukjent. Det er derfor ikke mulig å trekke noen konklusjoner om den reelle effekten av Nobelprisutdelingen før det har gått betydelig mer tid, ifølge SSB. (©NTB)