Vi MÅ få færre kommuner

Debatt om kommunesammenslåinger har vi hatt så lenge jeg kan huske. Heldigvis var det noen fremsynte mennesker i Stortinget som i 1964 sørget for at en rekke småkommuner ble samlet i ”større” kommuner. Siden den gang har det vært noen sammenslåinger, men fortsatt har vi 430 kommuner. Det er alt for mange.

Dag Juvkam som er by- og regionsforsker, mener i følge NRK at Norge klarer seg med 166 kommuner. – Selv dét er for mange, sier forskeren. Veldig mange politikere synes også å være enig med han. Men det gjelder da å slå sammen andre kommuner enn de politikerne selv bor i. Det er mye dobbeltmoral.

Vi mener at veldig mange randkommuner til de store byene snarest bør gå sammen. Det er også mange distriktskommuner som kunne få et langt bedre liv om de gikk sammen. Det ville spare samfunnet og innbyggerne for mange utgifter som i dag går til å drive et veldig byråkrati.

Det var fryktelig mye bråk rundt kommunesammenslåingene i 1964. Hadde man da valgt den myke linjen ville i dag hatt mer enn 1 000 kommuner. Man kan gjerne satse på frivillighet for å få til kommunesammenslåinger i dag, men da må staten komme med så store gulrøtter at lokalbefolkningen og lokalpolitikerne bare må si ja. Skjønt vi tror nok at i noen tilfeller må man i tillegg bruke litt pisk og tvang.

Juvkam tegner Norge slik vi nordmenn bruker landet vårt. Kartet viser at potensialet for kommunesammenslåing etter disse kriteriene er størst i Sør-Norge. Han lager en Grenlands-kommune av Porsgrunn, Skien, Bamble, Siljan, Nome, Drangedal og Kragerø. En storkommune vesentlig større enn dagens Drammen. Og hva er galt med det? spør vi.

Det kan være at små kommuner i noen tilfeller kan forsette som egne kommuner. Juvkvam trekker frem Røst som et slikt eksempel. Kommunen har bare 600 innbyggere og det er selvsagt alt for lite for å kunne kalle seg en kommune, men Juvkvam mener at Røst kan bestå som kommune.

Juvkvam sier at Oslo er en stor region som også kan ta inn i seg store deler av Akershus fylke. Han har beholdt Oslo som i dag, men Asker og Bærum er slått sammen. Han følger opp med at Romerike består av to kommuner, og Follo er en egen storkommune.

Den største hemskoen for å få en fornuftig kommunestruktur i dag er at mange vil at det skal være slik det alltid har vært. Problemet er at det ikke alltid har vært slik. Mange av dagens kommunepolitikere har dessverre manglende historiekunnskaper. Noen er mer opptatt av sin posisjon og innflytelse enn hva som tjener innbyggerme mest.

Vi bruker i dag alt for mye penger på byråkrati. Kommunegrensene er også effektive barrierer for å få til en bedre samfunnsutvikling enn hva vi har i dag. Kunne man planlegge løsninger for større befolkningsgrupper og områder, ville man kunne tilby innbyggerne et bedre og mer hensiktsmessig tjenestetilbud.

Dette innebærer at man kunne få bedre skoler, sykehjem, veier, vann- og kloakkløsninger, ja, denne listen kan vi fortsette til de små timer….

Samfunnet ville kunne utnytte sin samlede ressurser langt bedre om vi fikk til en omfattende kommunesammenslåing.

 

 

 

 

.