Barnehage i veien

Er det ikke en hubro så er det en barnehage i veien for veien som skal bygges. Nå har vi en ny molbosak, denne gang i Larvik. For å slippe å flytte en barnehage er samferdselsministeren innstilt på å bruke 225 millioner kroner ekstra for å legge den nye motorveien på E18 utenom barnehagen. Man kunne ha bygget mange tilsvarende barnehager for denne summen.

Nå er det riktignok Miljøverndepartementet som har overprøvd fornuften og veiplanleggerne i Vegdirektoratet. Magnhild Meltveit Kleppa synes det er et bra vedtak. Vi synes ikke det. En gjennomgangsåre må planlegges ut fra nasjonale hensyn. Vi har lenge nok latt lokale ønsker og særkrav få bestemme. Det har kostet skattebetalerne og bilistene milliarder av kroner både i investeringer og i drift.

Etter vårt syn er det helt galt når populistiske krefter som ikke er villig til å ta noe som helst økonomisk ansvar, får viljen sin i slike saker.

Denne gang synes årsaken til veiomleggingen å være at Trollsteien barnehagen fikk økt støybelastningen på grunn av den nye veien fra 55 til 57 desibel. Vi tror at støynivået inne i denne barnehagen langt overgår dette.

Det at statsråd Erik Solheim nå soler seg i glansen, får så være. Fortsetter nedturen på meningsmålingene for SV er han snart ute fra sitt departement. Forhåpentligvis vil det da komme folk mer fornuft og nøkternhet også i Miljøverndepartementets politiske ledelse..

Vi skulle tro at det var mange andre viktige oppgaver som kunne løses for de 225 millioner kronene som man nå sløses vekk i denne saken.

Et annet problem med slike "demokratiske" prosesser som drar ut i tid, er at veiarbeidene ofte blir år forsinket. Det betyr at faren for alvorlige trafikkulykker på den gamle veien øker. Tar vi med kostnadene som slike ulykker representerer, kan tapet for det norske samfunnet bli vesentlig større.