Stoltenberg tok første spadestikk på nytt Østfoldsykehus

Mandag den 5. september 2011 deltok statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i markeringen av byggestarten for Nytt Østfoldsykehus.

Fakta om nytt Østfoldsykehus

Byggherre: Helse Sør-Øst og Helse og omsorgsdepartementet

Omfang: 82.500 m2 nybygg på Kalnes og 10.800 m2 ombygging i Moss. 578 somatiske og psykiatriske sengestuer, 9 operasjonsstuer, 20 forskjellige røntgentilbud og 91 undersøkelses- og behandlingsrom.

Arkitekt: AART a/s, Arkitema K/S og Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter A/S

Landskab: COWI AS

Forventet oppført: 2015

Ingeniør: COWI AS

Byggesum: NOK 5,090 milliarder pr. februar 2010

- Det nye sykehuset vil gi et trygt og godt tilbud for hele befolkningen i Østfold, sier statsministeren.

Sammen med helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og representanter for brukerne og de ansatte markerte statsministeren at det viktige sykehusprosjektet nå går fra tegninger og prosjektering til bygging og realisering.

- Dette er et viktig prosjekt for regjeringen. Vi har i statsbudsjettet for i år sagt at staten stiller opp med samlet låneramme på 2,5 milliarder kroner. Allerede i år er det utbetalt 235 millioner kroner til sykehuset, sier Stoltenberg.

Det nye sykehuset skal etter planen være i full drift fra mai 2016. Kostnadsrammen er på drøye 5 milliarder kroner. Når sykehuset står ferdig vil 275.000 innbyggere i Østfold få et nytt og moderne sykehus.

- Nytt sykehus i Østfold har hatt stor prioritet fra Helse Sør-Øst sin side. Sykehuset Østfold HF har hatt en god økonomi gjennom flere år og har på denne måten vært med å sikre denne utbyggingen, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

Stoltenberg fortsatte og sa at prosjektet er viktig fordi det handler om mange mennesker. Mange brukere som vil få et moderne sykehus med god pasientbehandling, og mange medarbeidere som vil få en bedre arbeidsplass. Stoltenberg lykkønsket med byggestarten og lovte å komme tilbake i 2016 - til innvielsen.

Sykehuset er med sine 82.500 kvadratmeter det største byggeprosjekt i regionens historie.

Norske og danske arkitekter
Sykehuset er tegnet av det norske arkitektkontoret Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter (ELN) og de to danske arkitektkontorene AART og Arkitema.

AART, Arkitema og ELN har til sammen 50 medarbeidere, som arbeider på sykehusprosjektet fra et felles prosjektkontor i nærheten av byggeplassen. Arkitektene har tegnet på prosjektet siden 2001 og gleder seg nå over å kunne følge sykehusets fysiske realisering de neste fire årene.

Bakgrunnen for Nytt Østfoldsykehus
Både Norge og Danmark har vært igjennom en strukturell omlegging av sykehussektoren, og i 2001 ble det besluttet at staten skulle overta eierskapet til sykehusene, og overta Fylkeskommunenes ansvar. Det ble opprettet fem helseforetak som siden er slått sammen til fire. Det er Helse Sør-Øst som eier Sykehuset Østfold. Helseministeren berømmet Østfold fylkes kommuner som sammen har blitt enige om å etablere ett nytt sykehus i områdets geografiske midtpunkt, og dermed har unngått opprivende lokaliseringsdebatter. Sykehuset Østfold og prosjektorganisasjonen Prosjekt Nytt Østfoldsykehus (PNØ) fikk også skryt for å ha økonomien i orden og levere i tide. Det nye sykehuset skal romme fire eksisterende sykehus samt psykiatri.

Første entreprise
Råde Graveservice er tildelt den første entreprisen ved det nye Østfoldsykehuset på Kalnes i Sarpsborg. Totalt fire entrepriser vil bli utlyst i høst.

 Les mer på hjemmesidene til sykehuset Østfold