Vil elektrifisere stort oljefelt i Nordsjøen

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) er positiv til å drive det nye store oljefunnet i Nordsjøen, Aldous/Avaldsnes, med kraft fra land. Han signaliserte dette i en forelesning ved Universitetet i Stavanger mandag.

 

– Ut fra det vi vet i dag, er det flere forhold som trekker i retning av at det vil kunne være lønnsomt å bygge ut funnet med kraft fra land. Det planlegges flere nye innretninger i området. Kraftbehovet er betydelig, og produksjonen vil pågå i mange år. Dessuten er vanndyp og avstand til land ikke avskrekkende, sier han.

Forbrukerne skal ikke lide

Borten Moe understreker at en forutsetning for å hente kraft fra land er at det kan skje uten negative effekter for kraftsystemet.

– Jeg kan ikke leve med en slik løsning hvis det går på bekostning av leveranser til annet næringsliv eller forbrukere. Dette gjelder også nivået på strømprisen. Vi kan ikke ende opp i en situasjon med regionale ubalanser, sa Borten Moe ifølge en pressemelding fra Olje- og energidepartementet.

Positiv miljøbevegelse

Borten Moe har de siste dagene blitt kraftig kritisert av miljøbevegelsen for sin energipolitikk. Nå får han imidlertid ros.

– Dette er svært positive tiltak vi har etterlyst fra Borten Moe. Vi ønsker han skal gå til krig mot klimautslippene, ikke mot miljøbevegelsens standpunkter. Da kan dette utspillet være det første slaget, sier Einar Håndlykken i miljøstiftelsen Zero til aftenposten.no

Miljøvernminister Erik Solheim har tatt til orde for at det bør være et krav om at nye oljeplattformer skal elektrifiseres i stedet for å drives med gassturbiner om bord.

Det nye funnet i Nordsjøen kan være det største funnet på norsk sokkel på 20 år. Det er foreløpig anslått til å være på mellom 200 og 400 millioner fat oljeekvivalenter. Funnet er trolig det største som er gjort i Nordsjøen siden Norne i 1992.